• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/nedim.taktak
  • https://twitter.com/nedimtaktak

OCAK AYINDA ÖDENECEK 14 GÜNLÜK MAAŞ FARKI NASIL HESAPLANIR?

Devlet memurlarının aylık ücretlerinde artış sağlayan katsayı değişiklikleri genellikle 1 Ocak ve 1 Temmuz tarihlerinden geçerli yapıldığından, zamlı tam maaşlar ilk olarak bu ayların 15’inde ödenmekte ...

Maaş artışı nedeniyle genellikle Ocak ve Temmuz aylarında (maaş artışına ilişkin düzenlemenin yürürlük tarihine göre farklı aylarda da olabilir) gündeme gelen maaş artışının 14 günlük farkı, memuriyete giriş tarihlerine göre memurlar hakkında iki farklı şekilde hesaplanmaktadır.

Bu hesaplamada, memurun Emekli Sandığına tabi bir göreve 1 Ekim 2008 tarihinden önce başlamış olup olmamasına bakılmakta ve 1 Ekim 2008 sonrası başlayanların 14 günlük maaş farkı daha öce başlamış emsallerine göre daha düşük miktarda olmaktadır.

1 Ekim 2008 öncesi memuriyete girenlerin 14 günlük maaş farkı

T.C. Emekli Sandığı Kanununa tabi bir göreve 1 Ekim 2008 tarihinden önce başlamış olan Devlet memurlarının, maaş artışından kaynaklı 1-14 Ocak ve 1-14 Temmuz dönemlerine ilişkin farkları hesaplanırken;

**14 günlük brüt fark:

Gösterge aylığı, ek gösterge aylığı, taban aylık, kıdem aylığı, tazminat (aylıkla birlikte ödenen ek, ilave ve diğer tazminatlar dahil), yan ödeme ve ek ödemelerin aylık tutarları toplanır. Bulunan miktar 31’e (ocak ve temmuz ayları gün sayısı) bölünüp 14 ile çarpılarak, 14 günlük brüt fark hesaplanmış olur.

**14 günlük kesintiler:

   a-Gelir vergisi: 14 günlük brüt farkın, gelir vergisine tabi olmayan tazminatlar düşüldükten sonraki miktarının %15’i gelir vergisi olarak (vergi dilimi farklı ise ilgili oran esas alınarak) hesaplanır.

   b-Damga vergisi: 14 günlük brüt fark miktarının binde 759’u damga vergisi olarak hesaplanır.

**14 günlük net fark:

14 günlük brüt fark tutarından gelir vergisi ve damga vergisi kesinti tutarları düşüldüğünde, memura o ay için ödenecek 14 günlük maaş farkının net miktarına ulaşılır.

1 Ekim 2008 sonrası memuriyete girenlerin 14 günlük maaş farkı

T.C. Emekli Sandığına Kanununa tabi bir görevde 1 Ekim 2008 tarihinden önce bulunmamış olan Devlet memurlarının, maaş artışından kaynaklı 1-14 Ocak ve 1-14 Temmuz dönemlerine ilişkin farkları hesaplanırken;

**14 günlük brüt fark:

Gösterge aylığı, ek gösterge aylığı, taban aylık, kıdem aylığı, tazminat (aylıkla birlikte ödenen ek, ilave ve diğer tazminatlar dahil), yan ödeme ve ek ödemelerin aylık tutarları toplanır. Bulunan miktar 31’e (ocak ve temmuz ayları gün sayısı) bölünüp 14 ile çarpılarak, 14 günlük brüt fark hesaplanmış olur.

**14 günlük kesintiler:

   a-SGK Primi: Gösterge aylığı, ek gösterge aylığı, taban aylık, kıdem aylığı ve tazminatların (makam ve temsil/görev tazminatı dahil, aylıkla birlikte ödenen ek ve diğer tazminatlar hariç) aylık tutarı toplamı 30’a bölünüp 14 ile çarpılır. Bulunan tutarın %14’ü SGK primi kişi kesintisi olarak hesaplanır.

   b-Gelir vergisi: 14 günlük brüt farkın, hesaplanan SGK primi tutarı ile gelir vergisine tabi olmayan tazminatlar düşüldükten sonraki miktarının %15’i gelir vergisi olarak (vergi dilimi farklı ise ilgili oran esas alınarak) hesaplanır.

   c-Damga vergisi: 14 günlük brüt fark miktarının binde 759’u damga vergisi olarak hesaplanır.

**14 günlük net fark:

14 günlük brüt fark tutarından SGK primi, gelir vergisi ve damga vergisi kesinti tutarları düşüldüğünde, memura o ay için ödenecek 14 günlük maaş farkının net miktarına ulaşılır.

14 günlük maaş farkı hesabına dahil olmayan unsurlar

Aylıklarını 657 sayılı Kanuna göre alanların maaş zammından kaynaklı 14 günlük fark ödemesi hesabına;

-Aile yardımı (eş ve çocuk için)

-Asgari geçim indirimi

-Toplu sözleşme ikramiyesi (sendika ikramiyesi)

-Sendika aidatı

-Emekli keseneği (1 Ekim 2008 tarihinden önce TC. Emekli Sandığı Kanununa tabi görevlerde bulunmuş olan memurlar için)

unsurları dahil edilmemektedir.

memurunyeri

350 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın