• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/nedim.taktak
  • https://twitter.com/nedimtaktak

İLGİNÇ HİKAYELER "KURUÇEŞME KİLİSELERİ"

İstanbul Beşiktaş ilçesinde Arnavutköy ile Ortaköy arasında sahil boyunca uzanan Kuruçeşme semti bir zamanlar mutlulukla Türk,Rum ve Ermeni halkın samimiyetini özlese de nostaljik sokakları,ahşap evleriyle huzurun yaşandığı yerlerden.

Semtte günümüzde cemaatini arayan yalnızlığı yaşayan kiliselerden de bahsetmek gerek. Kiliseler yalnızlığı yaşıyor ama mimarileri ve derde deva hikayeleriyle umut arayanların, fotoğrafçıların uğrak yerlerinden.
Bunlardan biri Ayios Dimitrios Rum Ortadoks Kilisesi..
  
Ayios Dimitrios Rum Ortodoks Kilisesi; İstanbul Boğazı’nın Rumeli yakasında Beşiktaş Kuruçeşme Kırbağ Sokakta 1798 tarihlerinde inşa edilmiştir. Burada bazı hastalıkları iyileştirdiğine inanılan bir ayazma bulunur. Ayazma ile beraber Bizans zamanında yapılmış olan kiliseden bahsedilir. Fakat bu konuda somut belge yoktur.
 
Kilisenin kapısı kapalı olsa da zile bastığınızda görevli ricanızla gezmeye ve ayazmanın suyundan içmenize izin verecektir. Ancak fotoğraf çekmeye izin yok.Kilisenin yapılış tarihi 1798.18322de de büyük bir tamir geçirdiği biliniyor.
 
İçinden geçen ayazmanın (Ortodoks Hristiyanları tarafından kutsal kabul edilen su) halk tarafından şifa dağıttığına inanılmaktadır. Kilisede bulunan ayazma hakkında Eremya Çelebi şu sözleri söylemiştir: “…Ayazma’nın mucizeler husule getirdiği aşikar bir şeydir ve kimse onun suyuna doymamıştır.”
 
Semtte yer alan bir diğer kilise ise Yerevman Surp Haç Ermeni Ortodoks Kilisesidir.
 
İstanbul Boğazı’nın Rumeli yakasında Kuruçeşme Kırbaç Sokakta bulunan yapı 1834 tarihinde Garabet Balyan tarafından inşa edilmiştir. Yapıldığı dönemde Latinlerin bu bölgede başka kiliseleri olmadığından dolayı bu kilisenin ayinlerde kullanıldığı bilinmektedir. Patrik İstephones Agavni zamanında kilise bir defa daha Mimar Garabet Balyan tarafından inşa edilmiştir.
 
Yapının avlusuna kilisenin doğusundaki giriş kapısından ulaşılmaktadır. Yapının anıtsallığına tezat oluşturan küçük çan kulesi, kapının bulunduğu yerdeki aksta yer almaktadır. Kilisenin batısında yer alan narteksin kuzey ve güneyinden galeriye ulaşılmaktadır. Dikdörtgen biçimindeki narteksin örtü sistemi düzdür. Ana mekandaki naos tek neflidir.
 
Yerevman Surp Haç Ermeni Kilisesi hakkında anlatılan ve inanılan hikaye ise; kilisenin kapısını görevliden aldığınız anahtarla kendiniz açıp girdiğinizde bütün kapıların size açılacağı dileklerinizin olacağıdır. O nedenle gezinizde anahtarı isteyip kapıyı kendiniz açmayı unutmayın. Zaten bu alışkanlıktan dolayı kilise kapısı ayinler dışında kilitli tutuluyor.








981 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın