• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/nedim.taktak
  • https://twitter.com/nedimtaktak

Uyku sırasında öğrenmenin mümkün olup olmadığı araştırılırken ilgi çekici sonuçlara ulaşıldı.

Farklı şekillerde eğitimin mümkün olup olmadığı hakkında araştırmalar her geçen gün daha da güçleniyor ve nitelikli hale geliyor. Merakla sorulan soruların cevaplarını bulmak için yapılan bu araştırmalardan birisi de uyurken bir şeyler öğrenmenin mümkün olup olmadığı ve eğitimle uykunun herhangi bir noktada kesişip kesişmediği. Bu amaçla yapılan son araştırmanın sonuçları ilginç.

Ders çalışmak için mantıklı olmasa da belli başlı şeyleri ezberlemek için uyku 
ULB Nörobilim Enstitüsü'nden Philippe Peigneux önderliğinde yapılan güncel bir araştırma, uyku sürecinin eğitime bir katkısı olup olmadığına odaklanıyor.

Uyurken öğrenmek mümkün mü ve uyku, eğitime dahil edilecek bir süreç olabilir mi? Bunu inceleyen Peigneux ve ekibinin vardığı sonuç, beklenenden çok daha farklı.

Uyku sırasında öğrenebilme becerisi olarak tanımlanan hipnopedya, 1960'lı yıllardan itibaren popülerleşti. Bu popülerliğini ise Aldous Huxley'in Cesur Yeni Dünya romanına borçlu. Romanda bireyler uyku sırasında gündelik işlerini yapabiliyordu. Ancak bunun bilimsel dayanağı çok daha sonraları araştırıldı.

Yakın zamanda yapılan araştırmalar ise Huxley'in çok da mümkün olmayan bir şeyi romanında kullandığını gösteriyor. İnsanlar da hayvanlar da uyurken duydukları seslerle çok küçük seviyelerde iletişime girebiliyor.

Scientific Reports dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, özellikle insanlara odaklanarak yapılan çalışmada beynimizin etraftaki sesleri uyurken de duyabildiği, ne var ki bu sesleri gruplandırmayı başaramadığı ortaya çıkıyor.

Yine de farklı ve kompleks öğrenme yöntemlerini beynin uyurken gerçekleştirip gerçekleştirmediği ise bilinmiyor.

Eğitim dünyasını biçimlendirebilecek bir bulgu olarak görülen her türlü araştırmada uykunun rolü de göz önünde bulunduruluyor.

Örneğin, uyku verimliliğinin gün içinde beyin performansını etkilediği ve bu performans doğrultusunda öğrenmenin kolaylaştığı veya zorlaştığı biliniyor.

Yeterli miktarda uyku almamanın gün içinde öğrenmeyi zorlaştırdığı, beynin performansını düşürdüğü ortadayken gün içerisinde hangi saatler aralığında ve belli bir düzen dahilinde uyku uyunup uyunmadığının da bu konuda önemli bir belirleyici olduğu tartışılıyor.

Bu noktada eğitim hayatında verimli olabilmek ve öğrenme sürekliliği sağlayabilmek için atılabilecek en büyük adımın düzenli ve verimli uyku alınması olarak gösteren uzmanlar, hangi yaşta olursa olsun herkesin uyku düzeninin tüm hayatını etkilediğini ortaya koyuyor.

Öte yandan uyku sırasında öğrenmeyle ilgili belli başlı şüpheler bulunsa da, yeni bir dil öğrenmek için uyku sırasında yapılan çalışmaların etkili olduğu düşünülüyor.

Uyku halindeyken dinlenilen yabancı kelimeler ve anadildeki karşılıkların, derin uyku sürecinde oldukça etkili olduğu bir araştırma sırasında ortaya konmuştu.

İsviçre'de yapılan bu araştırmada Flemenkçe'den Almanca'ya yapılan ve uyku sırasında bir grup kişiye dinletilen kelimelerin başarılı bir şekilde hatırlandığı ortaya çıkmıştı.

milliyet


285 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın