• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/nedim.taktak
  • https://twitter.com/nedimtaktak

Geçmişten günümüze Türk Kahvesi

Türkiye’de yetiştirilmeyen bir ürün olsa da pişirme yöntemiyle dünyaya namını salmış bir lezzet olarak mutfak kültürümüzde önemli bir yer tutar “Türk Kahvesi”.

Telvesiyle tek kahve çeşidi olan Türk kahvesi sözcüğü köken olarak Arapçadan geldiği biliniyor. Kahve ilk başlarda ilaç ve gıda maddesi olarak kullanılmaya başlasa da 16. Yüzyılda Mısır, Suriye, Filistin ve Hicaz'ın Osmanlı imparatorluğuna katılmasıyla Osmanlı İmparatorluğu sınırları içerisinde büyük önem kazandı.

Osmanlı'da kahvenin önemi

Kahve ilk zamanlarda çok pahalı olsa da Osmanlı ordusunun vazgeçilmesi olmuştu. Erzaklarına kahveyi de alıyorlardı, ekmek sudan farksızdı. Daha sonra tüm halk için de vazgeçilmez hale geldi. Kahvenin kadınların doğum yapmasını kolaylaştırdığı bile ileri sürüldü. Halepli Tüccar Hakem ile Şamlı Şems Efendi 1554 yılında Tahtakale semtinde İstanbul'un ilk kahvehanelerini açtı. Tüm şehre yayılan kahvehaneler sosyal hayatı da olumlu yönde etkiledi. Buralarda kitap okunuyor, satranç ve tavla oynuyorlardı.

Türk Kahvesi adını almasının sebebi

Kısa bir süreliğine kahve, satranç oynayanların ve düşünürlerin sütü olarak adlandırıldı. Bu kahvehanelere Mekteb-i İrfan deniliyordu. Kahve çekirdekleri tavalarda kavrulduktan sonra dibeklerde dövülerek cezvelerde pişiriliyor ve büyük bir özenle ikram edilerek içiliyordu. Türkler tarafından cezvelerde pişirilmesiyle "Türk Kahvesi” adını aldı.

Meşhur Mehmet Efendi Türk Kahvesi

Türk kahvesi çekirdekleri çiğ olarak satılmasıyla evlerde tavada kavrulup el değirmenlerinde çekilerek hazır hale geliyordu. 1871 yılında Mehmet Efendi, kahve çekirdeklerini özenle kavurup öğüttükten sonra müşterilerine kahveleri pişirilmeye hazır bir şekilde satmaya başladı. Tahmis Sokağı'nda taze kavrulmuş kahve çekirdeklerinin kokusu yayıldıkça yayılmış, Mehmet Efendi de zamanla "Kuru Kahveci Mehmet Efendi" olarak anılmaya başlamıştı. Şimdi uzun kuyruklarda bekleyen müşterilerine hizmet veren Kuru Kahveci Mehmet Efendi dükkanları, işte o zamanların izlerini taşıyor...

Kahvenin faydaları

Bir anda insanların hayatına giren kahve, sadece sosyalleştirmekle kalmıyordu. Aynı zamanda çokça faydası da vardı.

- Kahvenin içindeki en önemli madde kafeindir. Kahve içildikten 15 dakika sonra bağırsaklara ulaşır ve kafeinin etkisi 5-7 saat sonra vücuttan tamamen kaybolur.

- Algılamayı ve refleksleri güçlendirerek beyni daha iyi çalıştırır.

- Uyku kaçırır. Yorgunluğu alır.

- Baş ağrısına iyi gelir.

- İdrar söktürücüdür.

- Zayıflamaya ve zayıf kalmaya yardımcıdır. Metabolizmayı hızlandırır ve vücuttaki yağların erimesine yardımcıdır.

- Safra kesesinde taş oluşumunu engeller.

- Antioksidan içerir ve kansere yol açan hücrelerin çoğalmasını engeller.

- Kullandığınız ağrı kesicilerin etkilerini yüzde 40 oranında artırır.

- Selülit gibi cilt problemlerine karşı etkilidir.

- Cilt temizliğinde peeling olarak kullanılır.

Türk kahvesinin besin değerleri

İçerisinde potasyum, magnezyum, fosfor ve kafein bulunmaktadır.

- Sade türk kahvesi: Bir fincanda 7 kcal kalori bulunmaktadır.
- Orta türk kahvesi: Bir fincanda 17 kcal kalori bulunmaktadır.
- Şekerli türk kahvesi: Bir fincanda 42 kcal kalori bulunmaktadır.

Kadinvekadin.net 
337 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın