• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/nedim.taktak
  • https://twitter.com/nedimtaktak

Çocuğunu sürekli uyaran ancak doğru davranış geliştirmesini başaramayan anne ve babalar için Çocuk Gelişimcisi Deniz Temur 'sabit zihniyet' yöntemini anlattı.

Çocuğuma söz geçiremiyorum ne yapmam lazım diyen ebeveynler buraya! Çocuğunuzun yanlış davranışlarını düzeltmek için sürekli onu uyarıyorsunuz ama her defasında yine aynı şeyleri yapıyorsa sakin olun çünkü bunun çok mantıklı bir nedeni ve çok basit bir çözüm yolu var. Sosyal medyada obenimannem adıyla tanınan Çocuk Gelişimcisi Deniz Temur,  ailelerin öncelikle çocukların 'sabit' bir zihniyete sahip olduklarını kabul ederek işe başmaları gerektiği uyarısında bulundu.

Peki sabit zihniyet ne demek? Deniz Temur şöyle anlattı: 

"Çocuklar özellikle de küçük yaş grubundaki çocuklar zamansal olarak şuanda yaşarlar. Deneyimlerinin geçmişle yada gelecekle bağlantılı olabileceği çıkarsamasını bilişsel olarak gerçekleştiremezler.  Yani 'annem beni 3 gün önce uyarmıştı ben aynı şeyi şimdi yapmamalıyım' diye düşünebilmeleri zaman alır. Bu nedenle çocuklara zaman tanımalı ve sabırlı olunmalı" dedi.

Eğer çocuklarının küçük yaşına karşın yine de uyarılarını dikkate almasını istiyorsanız da Deniz Temur'un hatırlamayı güçlendirici bir önerisi var:

"Mesela; çocuğunuz bir başka çocuğun oyuncağını ele geçirdi ve ortalık karıştı. Bugüne kadar yaptığınız hiç bir uyarı bir sonraki sefer çocuğunuzu engelleyemedi. O zaman disiplin stratejisi uygulayın ve o anları çocuğunuz için daha kalıcı hale getirin. Sihirli cümle 'Bir sonraki sefere bunu hatırlamalısın/hatırlayacaksın' olabilir. Veya 'bir sonraki sefer sıranı beklemeyi hatırlayacaksın' diyebilirsiniz. Farklı durumlar için bu tip cümlelerin sayısını arttırabilirsiniz.Burada önemli olan çocuğun o an ile gelecekte başka bir an arasında bilişsel bir bağlantı kurmasına yardımcı olmak ve o anı zihninde güçlendirmek. "

ÇOCUĞUNUZUN BAŞARISIZ OLDUĞU ANLARDA DA KULLANABİLİRSİNİZ

"Çocukların denemeye devam etmeleri için başarısız oldukları anda olumlu ve doğru desteğe ihtiyaçları vardır" diyen Deniz Temur, bu tip önermeleri bu anlarda da anne babalar kullanabilir dedi.

Temur, "Yapmayı isteyip de başaramadığı bir oyun anında mesela. Onlara sadece şuan yapamadıklarını bunun kalıcı bir başarısızlık olmadığını ileride bir zaman bunu başaracağını söyleyip ilerlemesine yardımcı olun. Kötü hissettiği anlarda da aynı stratejiyi uygulamak mümkün. 'Şimdi kötü hissediyorsun ama bir dahaki sefere denemek için daha iyi hissedeceksin' gibi. Özellikle 2 ila 4 yaş arası çocuklarda bu tip iletişim yolları sorunların aşılmasında etkili ve basit yöntemlerdir.  Sadece onların hatırlamasına yardımcı olun yeter!" önerisinde bulundu. 

elmaelma.com



220 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın