• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/nedim.taktak
  • https://twitter.com/nedimtaktak

3600 ek gösterge verilsin, kadro açılsın!

Memurlara 3600 ek gösterge verilsin, kadro açılsın, işsizliğe bir nebze de olsa katkı sağlansın!

MEMURLAR EMEKLİLİĞİNİ BEKLETİYOR

Kamuda 3600 ek gösterge çıkacak beklentisi ile emekliliğe hak kazanan binlerce çalışan emekliliğini beklettiği haberleri daha önce paylaşılmıştı. 3600 ek gösterge ile emekli olanların yerine yeni kadroların açılması ile işsizliğede bir nebze olsun çözüm olacağı sık sık memurlar ve sendikalar tarafından dile getirilmişti.

Benzer bir talepte engelli kamu çalışanları için geldi.

Kamudaki engelliler emeklilik için 3600 ek gösterge istiyor

Engelsiz Sağlık-Sen Genel Başkanı Kenan Önalan: Engelliler 15 yılda emekli olabiliyorlar ve emekli oldukları zaman geçim sıkıntısı yaşıyorlar. Engellilerin maliyetli bir yaşamı olduğu için emeklilik de ona göre planlanmalı.

KOTA DOLMAK ÜZERE

3600 ek gösterge olduğu zaman 15 yıldan sonra emeklilik cazip olacaktır. Kadrolar boşalacak yerine başka engelli gelecektir"- "Devlette kota dolmak üzere. Engelliler birkaç yıl sonra istihdam edilemeyecek duruma gelecek. Yeni mezunlar iş bulma konusunda sıkıntı yaşayacak"

EMEKLİLİKTE GEÇİM SIKINTISI

Engelsiz Sağlık Çalışanları Sendikası (Engelsiz Sağlık-Sen) Genel Başkanı Kenan Önalan, engellilerin 15 yılda emekli olabildiğini ve emekli oldukları zaman geçim sıkıntısı yaşadıklarını belirterek, "Engellilerin maliyetli bir yaşamı olduğu için emeklilik de ona göre planlanmalı. 3600 ek gösterge olduğu zaman 15 yıldan sonra emeklilik cazip olacaktır. Kadrolar boşalacak yerine başka engelli gelecektir." dedi.

Engelsiz Sağlık-Sen Genel Başkanı Önalan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 9 ay önce bir ilki gerçekleştirerek engellilerin sorunlarıyla ilgilenen bir sendika kurduklarını, sahada engellilerin sıkıntılarını daha yakından gördüklerini kaydetti.

MEVZUAT VAR UYUGLAMA GERİ SEVİYEDE

Önalan, Türkiye'de engellilere yönelik mevzuatın ileri seviyede olduğunu ancak uygulamada çok gerilerde kalındığını ifade etti.

Türkiye'de 2011'den 2019'a kadar 50 bini aşkın engelliye kamuda iş sağlandığını ancak istihdam sonrasında çalışma hayatında bazı sıkıntılar yaşandığını dile getiren Önalan, durumuna uygun olmayan işlerde çalıştırılan engellilerin mutsuz olduğunu, toplumun "engelliler iş yapamaz" anlayışının da bu sıkıntıları artırdığını kaydetti.

FİZİKİ ŞARTLAR YENİDEN DÜZENLENMELİ

Engelliler için bina, hastane, okul gibi alanların fiziki şartlarının yeniden düzenlenmesi gerektiğine işaret eden Önalan, sendika olarak bu konuda danışmanlık hizmeti verdiklerini, ilgili mevzuatın uygulanması için gereken çalışmaları yaptıklarını vurguladı.

Devlette yüzde 3 engelli çalıştırma kotası bulunduğuna ve bu kotanın dolmak üzere olduğuna dikkati çeken Önalan, engellilerin sıkıntılarına çözüm üretildikten sonra kotanın yükseltilebileceğini kaydetti.

Önalan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Engelliler 15 yılda emekli olabiliyorlar ve emekli oldukları zaman geçim sıkıntısı yaşıyorlar. Çünkü engellilik maliyetli bir şey. Bu konu mevzuatta yeniden düzenlenmeli. Örneğin, engellilerin 3600 ek göstergeye dahil edilmesi ya da engelli emekli maaşının daha yüksek olması gibi çözümler olabilir. Engellilerin kullandıkları telefon bile özelliklerinden dolayı daha maliyetli olabiliyor ya da görme engelli için evde konuşan bir kombi ihtiyacı olabiliyor. Engellilerin maliyetli bir yaşamı olduğu için emeklilik de ona göre planlanmalı.

3600 ek gösterge olduğu zaman 15 yıldan sonra emeklilik cazip olacaktır. Kadrolar boşalacak yerine başka engelli gelecektir. Memuriyette çalışma kotasının en az yüzde 4'e çıkarılmasını istiyoruz. Devlette ihtiyaç çok azaldı, kota dolmak üzere. Kota dolunca engelliler birkaç yıl sonra istihdam edilemeyecek duruma gelecek. Yeni mezunlar iş bulma konusunda sıkıntı yaşayacak. Bu konuda yapılacaklarla ilgili yetkililerle bir araya gelinip çalışılması gerekiyor."

AA
252 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın