• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/nedim.taktak
  • https://twitter.com/nedimtaktak

Ruhunuzu Dinlendirin: Mandala Çizimi ve En İyi Mandala Boyama Kitapları

Hem etkili hem de eğlenceli bir meditasyon yöntemiyle karşınızdayız! İşte mandala çizimine dair tüm bilmeniz gerekenler ve en iyi mandala boyama kitapları...

Corona virüs salgını, hepimizin psikolojisini olumsuz yönde etkiliyor. Özellikle karantina süreci, kaygılarımızın tetiklenmesine ve stres seviyemizin yükselmesine neden olabiliyor. Durum böyle olunca birçok insan, çareyi meditasyon yapmakta ve zihnini rahatlatmakta buluyor. En eski meditasyon yöntemlerinden biri olan mandala çizimine ve renklendirmesine dair bilmeniz gerekenleri derledik. İşte mandalayla ilgili tüm bilmeniz gerekenler ve en iyi mandala boyama kitapları…

Mandala nedir?


Mandala, belirli geometrik şekillerin merkez noktasından başlanarak simetrik bir şekilde çizilmesiyle oluşan bir diyagramdır. Temelleri Tibet Budizmine dayanan mandala, Sanskrit dilinde çember/daire anlamına gelir ve mikrokozmostan makrokozmosa doğru bir geçişi sembolize eder. Çoğunlukla bir meditasyon aracı olarak kullanılan mandala, evrenin yapısını simgeler. Kişinin kendi mandalasını oluşturması ise çeşitli bilinç hallerini adım adım geçerek merkeze, yani içe doğru yaptığı bir yolculuğu ifade eder. Ek olarak tamamlanmış bir mandalanın kutsal bir alan oluşturduğuna inanılır.

Budizm’in kurucusu Siddhartha Guatama, günümüzde Nepal olarak bilinen bir bölgede doğdu. Siddhartha Guatama’nın doğum tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte tarihçiler MÖ 560 civarında olduğuna inanmaktadırlar. Bulunan kaynaklara göre, Guatama’nın insanın ızdırabının farkına varması sonucunda krallığını terk ettiği, meditasyon ve düşünceli eylem yoluyla aydınlanmaya ulaşmaya çalıştığı anlaşılmaktadır. Guatama, felsefesini Hindistan’ın çeşitli yerlerinde vaaz etmeye başladı ve bu bölgede kendisine inanan ve onun yolunda ilerlemeyi isteyen takipçiler kazandı. Ve sonuç olarak da, Hindistan’da Budist keşişler topluluğu olan ilk sangha’yı kurdu. Bu Budist keşişler Doğu ve Batı’yı birbirine bağlayan eski bir ticaret yolları ağı olan İpek Yolu’nu gezerken Budizm’i başka topraklara da taşıdılar. Başka ülkeleri ve bölgeleri ziyaret eden keşişler, yanlarında onları için bir nevi meditasyon aracı olan mandalaları da taşımışlardır. 4. yüzyılda Tibet, Çin ve Japonya gibi Asya ülkelerine bu manevi değeri olan dairesel kompozisyonları boyama pratiğini götürdüler. Mandalanın kökleri Budizm’e dayansa da Hinduizm ve diğer dini uygulamalarda da mandala çizmek ve boyamak eylemi bir çeşit meditasyon pratiği olarak yer aldı. Bu manevi sanatın ressamları, genellikle bir müşteri tarafından görevlendirilen sıradan dindar kişilerdi. Kucaklarına veya bağdaş kurmuş bacaklarının önüne bir tablo dayayarak yerde oturarak çalışırlardı.

Mandalanın çeşitleri nelerdir?

Farklı kültürlerde bulunan ve hem sanatsal hem de ruhsal olarak çok sayıda amaç için kullanılan çeşitli mandala türleri vardır. Biz bu yazımızda üç ana mandala türünden ve bunların nasıl kullanıldığından bahsedeceğiz. Bunlardan birincisi, öğretici mandaladır. Öğretici mandalalar semboliktir ve her şekil, çizgi ve renk, felsefi veya dini bir sistemin farklı bir yönünü temsil eder. Öğrenci öğrendiği her şeyin görsel bir sembolizasyonunu yansıtarak tasarım ve yapı ilkelerine dayalı olarak kendi mandalasını yaratır. Öğretici mandalalar, yaratıcıları için adeta renkli zihinsel harita görevi görür. Bir diğer mandala çeşidi ise, iyileştirici mandalalardır. İyileştirici mandalalar, öğretici mandalalardan daha sezgiseldir ve daha çok meditasyon amaçlı yapılır. İyileştirici mandalalar, bilgelik sağlamak, sakinlik duygularını uyandırmak ve kişiyi odaklanmaya ve konsantre olmaya kanalize etmek için tasarlanmıştır. Ve son olarak bahsedeceğiniz mandala çeşidi ise, kum mandalasıdır. Budist rahipler ve Navajo kültürleri uzun zamandır kum mandalalarını geleneksel ve dini bir unsur olarak kullanmışlardır. Bu karmaşık tasarımlarda insan yaşamının süreksizliğini temsil eden renkli kumdan yapılmış çeşitli semboller kullanılır.

Mandalalar nasıl kullanılır?

Mandalalar, çeşitli dini gelenekler, meditasyon ve modern bağlamlar için kullanılır. Budizm’de bulunan geleneksel Tibet mandalası, Buda’nın aydınlanmış halini kum mandalası aracılığıyla tasvir eder. Tanelerin tam dokusunu ve organizasyonunu oluşturmak için metal ve küçük bir tüp kullanılarak zeminde desenler oluşturulur. Bu modeli oluşturmak haftalar alabilir ve tamamlandıktan kısa bir süre sonra hiçbir şeyin kalıcı olmadığı Budist inancına uymak için yok edilir. Modern bağlamla ilgili olan mandalalar çeşitli şekillerde kullanılabilir. Yogada mandalalar aynı eski idealleri temsil eder ve dış etkileri kapatmak için kutsal bir alan anlamına gelir. Mandalalar genellikle yoga stüdyosunun çevresinde konumlandırılır ve hatta bazen meditasyon dönemlerinde çizilir. Benzer bir şekilde mandala sanatı Yerli Amerikalılardan türeyen bir uygulama olan şifa çemberlerinde de kullanılır. Daireler genellikle bedenin, zihnin ve kalbin restorasyonuyla ilişkilendirilir. Mandalalar, Türkçe’ye rüya yakalayıcılar olarak da çevirebileceğimiz uyuyan kişiyi korumak için odaya veya yatağa asılan dream catcher’larda da bulunmaktadır. Batı kültürlerinde oldukça popüler bir obje olan dream catcher’larda mandalanın şeklini ve desenini kolayca tanımlamak mümkündür. Asya santında manevi bir sembol olan mandalalar, o zamandan beri çeşitli farklı kültürler için popüler ve meditatif bir unsur haline geldi. Özellikle Hindu ve Budist kültürlerinde mandalalar ve thangkalar, evrenin bir temsili ve aydınlanma yolunda bir rehber görevi görür. Mandalaları yaratma ve toplama alışkanlığı, iç huzuru ve bilgeliği geri getirmeyi amaçlayan dönüştürücü bir pratiktir.

Mandala çizmenin ya da boyamanın faydaları nelerdir?


Birçok sanat terapistinin, hastalarını mandala çizmeye ya da renklendirmeye teşvik ettiğini görebilirsiniz. Mandala çizmek ya da var olan mandalaları renklendirmek, sakinleşmenize yardımcı olur ve stres seviyenizi azaltır. Bu sayede odaklanabilir ve iç dünyanızla bağlantı kurabilirsiniz. Bilinçaltınızın özgürce kanatlanmasına izin verdiğiniz bu aktivite, konsantrasyonunuzu ve yaratıcılığınızı geliştirmenize de yardımcı olur. Ek olarak yalnızca mandala boyamanın değil, her çeşit boyama aktivitesinin zihninizi rahatlatmakta etkili olduğunu da söyleyelim. 

Mandala nasıl çizilir?


Mandalalar, sanatsal bir ifade özgürlüğüdür. Yani onları istediğiniz gibi çizmeniz mümkün!

Mandala çizimine dönecek olursak mandalanızı oluşturmadan önce ihtiyacınız olan materyalleri hazırlayın. Ardından çizeceğiniz mandalanın merkezine karar verin. Bunun için kağıdı ortalamak en ideal seçenek olacaktır. Belirlediğiniz merkezi bir nokta koyarak işaretleyin. Merkezi dikey ve yatay bölecek şekilde iki çizgi çizin. Bu çizgiler rehber çizgi olacağı için fazla sert çizmemenizde fayda var. Daha sonra dört ana parçayı eşit bir şekilde bölecek iki çizgi daha çizin. Bu iki çizgiyi de tamamladığınızda mandalanızın sekiz eşit parçaya bölünmüş olması gerekiyor. Bir pergel yardımıyla merkezi mandalanın merkeziyle aynı olacak şekilde çeşitli büyüklükte daireler çizin. Dairelerin birbirine çok yakın olmamasına özen gösterin. İki farklı büyüklükteki dairenin arasına çeşitli desenler çizme ve mandalanızı tamamlama vakti geldi! Bu noktada dilerseniz yaratıcılığınızı kullanabilir dilerseniz internetten bulacağınız mandala örneklerinden yardım alabilirsiniz.

Mandala boyarken hangi renkler kullanılmalı?


Mandalanızı dilediğiniz gibi renklendirmeniz mümkün. Tabii bazı renklerin özel anlamları da yok değil!

  • Kırmızı; tutku, duygusallık, güç ve saldırganlık anlamına gelir. İlk çakrayı temsil eder.
  • Turuncu; zevk, zafer, gelişme ve enerji anlamına gelir. İkinci çakrayı temsil eder.
  • Sarı; mutluluk, irade ve yenilik anlamına gelir. Üçüncü çakrayı temsil eder.
  • Yeşil; umut, rahatlık ve doğallık anlamına gelir. Dördüncü çakrayı temsil eder.
  • Mavi; sakinlik, ciddiyet, saygı ve iletişim anlamına gelir. Beşinci çakrayı temsil eder.
  • Mor; meditasyon, yaratıcılık ve salınım anlamına gelir. Altıncı çakrayı temsil eder.
  • Beyaz; barış, uyum, iyilik, incelik ve utangaçlık anlamına gelir. Yedinci çakrayı temsil eder.
  • Siyah; derinlik, gizem, otorite, haysiyet, güvenlik, üzüntü ve yas anlamına gelir.

Mandala desenleri nasıl kullanılır?


Çizdiğiniz ya da renklendirdiğiniz mandala desenlerini dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Harika bir dekorasyon eşyası olan mandala çizimlerini çeşitli yerlere asmanız ya da sevdiklerinize hediye etmeniz mümkün. Üstelik sadece kağıtla sınırlı kalmanıza da gerek yok! Çeşitli mandala desenlerini farklı objelerin üzerine çizerek evinize renk katabilirsiniz.

En iyi mandala boyama kitapları ile devam edelim: Süper Mandala Boyama Kitabı – Alfa Yayınları


2016 yılında basılan Süper Mandala, mandala boyama kitapları arasında en dikkat çeken kitaplardan biri. Bol sayfa sayısıyla büyük beğeni toplayan kitap, ince detaylarıyla da dikkat çekiyor. Hemen bitmeyecek bir boyama kitabı arıyorsanız Süper Mandala, hem kalınlığı hem de ince detaylarıyla kalbinizi çalacak! 

Mandala Optik – İnkılap Kitabevi


Klasik mandala desenlerinden sıkıldıysanız Mandala Optik tam size göre! Farklı desenleri ve illüzyonlarıyla dikkat çeken kitap, çeşit çeşit renklerin içinde kaybolmak için birebir. Klasik mandala çeşitlerindense farklı ve sıradışı mandalalar boyamak istiyorsanız Mandala Optik tam size göre! 

 

Renklerin Gizemi Mandala – Bulut Eğitim ve Kültür Yayınları


Söz konusu en iyi mandala boyama kitapları olduğunda akla gelen ilk isimlerden biri de Bulut Eğitim ve Kültür Yayınları! Çeşit çeşit mandala boyama kitapları ile hepimizi büyüleyen bu yayınevi, en iyi mandala boyama kitapları için harika bir adres. Birçok mandala boyama kitabı bulunan yayın evinin en sevilen boyama kitaplarından biri de Renklerin Gizemi Mandala boyama kitabı. Yanında kuru boya ile birlikte gelen kitap, 30 sayfadan oluşuyor, böylelikle sizi sıkmıyor ve bir çırpıda bitiyor.

 

Therapy Mandala Boyama Kitabı

2020 yılında yayınlanan Therapy Mandala boyama kitabı, orta ve zor seviyede 150 tane mandala tasarımı içermektedir. 300 sayfalık mandala boyama kitabında yaprak başına bir tasarım yer almaktadır. Daha çok çiçekli desenlere yoğunlaşan Therapy Mandala boyama kitabı, odaklanmanızı artırmaya ve stresinizi azaltmaya yardımcı olur. Kolektif çizerlerle hazırlanmış olan bu boyama kitabındaki yapraklar koparılabilir. 

Sükunet Şehri – Anonim Yayıncılık

Anonim Yayıncılık tarafından basılmış olan Sükunet Şehri Mandala boyama kitabı, desenler, tezhipler ve şekillerle düzenlenmiş 72 sayfa bir kitaptır. Kolektif çizerlerin mandala desenlerinin bir araya getirilmesi sonucu oluşan Sükunet Şehri Mandala boyama kitabı, günlük hayatın stresinden uzaklaşabileceğiniz ve hayatınızı renklendireceğiniz keyifli vakitler geçirmenize imkan sağlıyor. Ayrıca perforajlı sayfaları sayesinde renklendirdiğiniz desenleri kopararak istediğiniz yerde kullanabilirsiniz. 

Renklerin Gücü Mandala – Bulut Eğitim ve Kültür Yayınları


Bulut Eğitim ve Kültür Yayınları’nın bir başka kitabıyla devam edelim. Yine kuru boyayla birlikte gelen Renklerin Gücü Mandala boyama kitabı, en sevilen mandala boyama kitaplarından biri. Yayınevinin diğer mandala boyama kitapları gibi az sayfa sayısına sahip olan Renklerin Gücü Mandala, boyama tutkunları için oldukça ideal. 

Mandala Sanatı – Kuzey Yayınları

Anabella Nightingale tarafından tasarlanan mandala çizimlerine sahip Mandala Sanatı, 2021 yılında basılmıştır. Her yaştan kişinin boyayarak rahatlamasını hedefe alan bu mandala boyama kitabı, 120 sayfadan oluşmaktadır. Kitaptaki çizimlerin sahibi Anabella Nightingale’in mandala üzerine 2 ayrı kitabı olmakla beraber kolektif olarak hazırlanan mandala kitaplarında da bir sürü çizimi yer almaktadır. Anabella Nightingale, bir önceki kitabı için gelen mürekkepli kalemlerin arka sayfaya çıkması yorumunu dikkate alarak bu kitabında 1. kalite hamurdan kağıtları kullanmaya özen göstermiştir. 

Renklerin Büyüsü Mandala – Bulut Eğitim ve Kültür Yayınları


Yine Bulut Eğitim ve Kültür Yayınları tarafından basılan Renklerin Büyüsü Mandala boyama kitabı, farklı desenleriyle dikkat çekiyor. 30 sayfaya sahip olan kitap, bir çırpıda bitiyor ve sizi sıkmıyor. Üstelik çek kopar özelliği sayesinde boyadığınız mandalaları kopartarak dilediğiniz gibi kullanmanız mümkün. 

85 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın