• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/nedim.taktak
  • https://twitter.com/nedimtaktak

İstanbul'da sağlık hizmeti çökebilir! İstanbul Tabip Odasından hazırlık çağrısı: Eğer deprem olursa…

“Acil önlem alınmalı” diyerek açıklamalarda bulunan Türkiye Tabip Odası, hazırlık çağrısı yaptı. Eğer deprem gerçekleşirse…

İstanbul Tabip Odası İstanbul Depremine Yönelik Sağlık Hizmetinin Yapılanması Çalışma Grubu, İstanbul depreminin yakın ve ciddi bir tehlike olduğuna değindi. Sağlık kurumlarının mutlaka güçlendirilmesi gerektiğinin altı çizilirken depremin meydana getireceği afete karşın her türlü önlemin alınması gerektiği vurgulandı. Afet yönetiminden iktidar sorumludur diyerek açıklamalarda bulunan Tabipler Odası, acil önlem çağrısında bulundu.

AYNI TABLO YAŞANMAMALI

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremin ardından ciddi kayıplar veren Türkiye, felaketlere karşı acil önlem almalıdır. Marmara depreminde de aynı sonu yaşamamak için önemli çağrılarda bulunan İstanbul Tabip Odası üyeleri, sağlık kurumlarımız depreme ne kadar dayanıklı? sorusunu yöneltti. Geçtiğimiz gün gerçekleştirilen toplantı ile birlikte İTO İstanbul Depremine Yönelik Sağlık Hizmetinin Yapılanması Çalışma Grubu Genel Koordinatörü Dr. Hasan Oğan, "18 milyon güncel nüfusuyla, yoğun bir nüfusa sahip bunun yanı sıra plansız, çarpık, sağlıksız bir kentleşme çerçevesinde büyüyor. İstanbul depremi yakın ve ciddi bir tehlike" sözlerini dile getirdi.

istanbul-hastane.jpg

İstanbul'da meydana gelecek Büyük bir depremde sağlık hizmetlerinin çökmesine yüksek ihtimal veren Dr. Betül Yalçıner, bu durumu değiştirmek için mutlak suretle hazırlık yapılması gerektiğinin altını çizdi. Yalçıner, sağlık kurumlarının özellikle bu adamın ilk basamağı olması gerektiğine değindi.

ASM'LER İÇ KARARTTI

Sağlık sektöründeki vahim tablo gözler önüne serilirken aile sağlığı merkezleri de iç kararttı. Hazırlanan toplantıda dikkat çeken belli başlı hususlar şu şekildedir:

Ülke genelinde toplam 254.497 Marmara Bölgesi'nde ise 9 şehirde 72.301 hastane bulunduğu belirtildi. Ülke genelinde toplam yoğun bakım yatak sayısı ise 48.053 olarak kayıtlara geçti. Marmara bölgesi için 9 şehirde toplam 14.508 yoğun bakım yatağı bulunmaktadır. Türkiye genelinde bu oran %29,75 olarak görülüyor.

deprem-hasar-1.jpg

İstanbul İl Sağlık Müdürü tarafından yapılan açıklamalarda kamu hastanelerinin %78,2'si ve özel sektörün %82'si tamamen yenilenmiş ve yeni yapılmış binalardan oluşmaktadır. %16-18 hastanenin deprem analizlerinin yapıldığı ifade edildi.

İstanbul'da Çapa Cerrahpaşa projesi ile birlikte yıkım çalışmaları da başlatıldı. 27 Şubat 2023 tarihinden itibaren hizmet vermeyi durduran Cerrahpaşa kendi yerleşkesinde çok az hizmet vermektedir.

Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi ise 2019 yılında yıkılmaya başladı. Aile sağlığı Merkezlerindeki durum da içler acısı görülüyor. Depreme Yönelik dayanıklılık testi yapılmadığı belirtilirken ASM oranının %89 olduğu işaret edildi. Bunlardan yalnızca %10'unu güvenilir olduğu ifade edildi.

ACİL DEPREM ÖNLEME ALINMALI

Olası bir deprem felaketinde en önemli alanlardan biri hastaneler olarak görülmektedir. Her türlü afette sağlam ve dayanıklı olması gereken hastane binalarının yenilenmesi için çağrılarda peş peşe geliyor. Sağlam olmayan mevcut sağlık kurumlarının yeniden dönüştürülmesi gerektiği ifade edilirken depreme bağlı ulaşım sorununun da göz önüne alınması gerektiği vurgulandı. Sağlık kurumlarının Merkezi yerleşim planlamasının yapılması gerektiği aktarıldı.

yikik-hastane.jpg

Tüm hastanelerin hastane acil ve afet durum planı Şubat 2023 depremleri ışığında yeniden değerlendirilirken özellikle deprem dayanıklılık yönünden incelenmesi ve gereğinin yapılması gerektiği vurgulandı. Aile sağlığı merkezlerinin de hızlı bir şekilde dayanıklı ve güvenilir binalar haline getirilmesi gerektiğinin altı çizildi.

53 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın