• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/nedim.taktak
  • https://twitter.com/nedimtaktak

Bildiğiniz gibi, Üniversitelerin öğretim üyesi harici öğretim elemanı kadroları merkezi bir sistem olan ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı web sayfasında yer alan "AKADEMİK KADRO İLANLARI" menüsünde tüm kamuoyuna duyurulmaktadır.

"Üniversite Birimine Göre, Adres/Başvuru Şartına Göre, Özel Şartlara Göre ve İlan Belgelerine Göre" arama yapabilirsiniz.

ÜNİVERSİTELERE NASIL BAŞVURURUM ?

Yukarıda belirtilen Akademik Kadro İlanları menüsünde üniversiteler ihtiyaç duyduğu alanlarda öğretim elemanı almak için ilan verdiklerinde mutlaka ama mutlaka şu bilgilere yer vermek zorundadırlar :

1-İlan edilen kadronun çıktığı birim, bölüm ve anabilim dalı,

2-Kadro Unvanı,

3-Kadro Sayısı,

4-Kadro Derecesi,

5-İlanın Yayım Tarihi,

6-Ön Değerlendirme Tarihi,

7-Son Başvuru Tarihi,

8-Yazılı ve/veya Sözlü Giriş Sınavı Tarihi,

9-Sonuç Açıklama Tarihi,

10- İlan Edilen Kadroda Aranan Özel Şartlar,

11- İlan Edilen Kadroda Aranan ALES Puanı,

12-İlan Edilen Kadroda Aranan Yabancı Dil Puanı

13- Başvuru Tipi (Şahsen, Elektronik, Posta)

Yukarıda sıraladığımız bilgileri inceledikten sonra ilanda yer alan "ALES ve Yabancı Dil" şartı haricinde, "ÖZEL ŞARTLAR" başlığı altında yer alan kriterleri mutlaka sağlıyor olmanız gerekmektedir. Bu şartlara göre üniversiteler başvurunuzu değerlendirdikten sonra karar vereceğinden, şartları titizlikte inceleyip ona göre başvuru yapmanız sizin faydanıza olacaktır.

İlanda yer alan özel şartlar ile ALES ve Yabancı Dil şartlarını sağladığınız kadro bulunması halinde başvurabilmek için bazı belgeleri ilgili üniversiteye şahsen veya posta yolu ile göndermeniz gerekmektedir. Bazı üniversiteler başvuruları elektronik ortamda alabilmektedir. Bu da yine ilgili ilan metninde üniversiteler tarafından belirtilmektedir.

Diğer taraftan, başvuruda istenilen belgeler ise ilan metninin alt tarafında üniversiteler tarafından gösterilmektedir. Aşağıdaki görselde örnek olarak bir üniversitenin başvuruda istediği belgeler sıralanmıştır.

Burada adayların dikkat etmesi gereken üniversitelere eksik veya hatalı belge göndermemek ve onaylı olarak ilgili ilan metninde belirtilen transkript tipi belgeleri de bir kamu kurumunda veya noterde "ASLI GİBİDİR-ASLININ AYNISIDIR" şeklinde onaylatarak başvuru yapılmasıdır. Noter masrafları çok fazla olduğundan bulunduğunuz şehirdeki herhangi bir kamu kurumundan aslını yanınızda götürdüğünüzde takdirde belge onaylatmak konusunda destek isteyebilirsiniz.

Ayrıca, geçtiğimiz yıl YÖK tarafından alınan kararla e-Devlet kapısı üzerinden alınan karekodlu mezun belgesi ve öğrenci belgeleriyle öğretim elemanı kadrolarına başvuru yapılabileceği, ön değerlendirme ve değerlendirme aşamasında bu belgelerin kullanılabileceği, ancak atanmaya hak kazanılması halinde öğrenime ilişkin belgelerin aslı veya onaylı suretinin istenilmesi gerektiği ifade edilmiştir.

Bu doğrultuda, üniversitelerin akademik kadro ilanlarına başvurularda mezun belgesi ve öğrenci belgelerini e-devlet üzerinden kolayca alınabildiğinden müracaatlarda noter ve aslı gibidir kırtasiyeciliğinden kurtulabilirsiniz.

İlan edilen kadro için istenilen belgeleri tamamladıktan sonra belgeyi isterseniz şahsen götürüp üniversiteye teslim edebilirsiniz veya ilgili üniversitenin başvuru adresine posta yoluyla da ulaştırabilirsiniz. Burada adaylara tavsiyemiz belgenizi özel kargoyla takip edebileceğiniz şekilde göndermek sizin yararınıza olacaktır.

Başvuru belgelerinizi ilan metninde yer alan başvuru adresine kargoladıktan sonra yine ilan metninde yer alan ön değerlendirme tarihinde başvurduğunuz üniversitenin kurumsal web sayfasında ön değerlendirme sonuçlarının ilan edilmesini takip etmelisiniz. Eğer ki başvurunuz uygun görülür ve ön değerlendirmede yapılan puan sıralamasında sınava girecek adaylara ilişkin listeye girerseniz yazılı sınava davet edilmeye hak kazandınız demektir.

Üniversiteler öğretim üyesi harici öğretim elemanı ilanlarında kimseye yazılı tebligat yapmaz ve tüm sınav takibi ilgili üniversitenin web sayfasından takip edilmelidir.

Özellikle ilk defa öğretim elemanı kadrolarına başvuran adayların çok yüksek ALES ve dil puanları bile olsa acemilikle bir fotoğraf dahi eksik gönderse üniversiteler tarafından elenebilmektedir. Yılın sonlarına doğru ilanlar gittikçe arttığından akademisyen adaylarının bu konuda dikkatini çekmek istedik !

Bilginiz olsun...

Yavuz Selim KAPLAN



489 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın