• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/nedim.taktak
  • https://twitter.com/nedimtaktak

İnsan Kaynaklarında Kariyer Yapma

 http://www.nedimtaktak.com

Bir insan kaynakları pozisyonuna giden en kısa ve en kolay yol mevcut işvereninizden geçer. Bu yüzden, patronunuza ve insan kaynakları departmanına insan kaynaklarında kariyer hedeflediğinizi ve taleplerinizi iletin. Bunu eposta ile değil, randevu alarak, bizzat görüşerek yapın. İnsan kaynaklarında bir uzman yardımcılığı pozisyonu açıldığında neler yapmanız gerektiği hakkında onların tavsiyelerini dinleyin.

Mevcut işvereninizi kariyer hedeflerinizden haberdar etmek için yüzyüze ve de net bir şekilde konuşmanız gerek. Yani dolaylı yoldan anlatmayın. Direkt olarak hedefinizi söyleyin. İK’ya doğru olan atılımlarınız ancak bu şekilde başarılı olabilir. Sadece radarları açın ve uygun bir pozisyon için bekleyin.

Mevcut durumda insan kaynaklarında yapılan bir işi şu anki görevinizde almaya çalışın. Örneğin, muhasebede çalışan birçok insan bu işe İK’da maaş bordrosu düzenleyerek başlamıştır. Belkide halen çalıştığınız departmanda bunu yapmanın yollarını bulabilirsiniz ve böylece İK departmanı size yeşil ışık yakabilir.

Yaratıcı düşünün. Danışmanlık yaptığım bir işletmede yeni mezun biri işe resepsiyonda başlamıştı ve sonra derece derece mülakata gelen adayları karşılama, adayları mülakata davet etme ve mülakat organizasyonu derken İK’da göreve başladı. Kimse ona bu görevleri vermedi. Kendisi istedi. Çünkü kariyer hedefinde İK'da çalışmak vardı.

İnsan kaynakları uzmanlarına bu alanda nasıl çalışmak istiyorum, siz bu pozisyona nasıl geldiniz diye sorduğunuzda cevaplar ikiye ayrılıyor. Bazı insan kaynakları profesyonelleri size İK'da çalışmak için bazı dersler aldıklarını ve daha da önemlisi sertifika aldıklarını anlatacaklardır. Diğer profesyoneller ise referansın ve deneyimin püf nokta olduğunu söyleyecektir. Ama siz insan kaynaklarında çalışana kadar sertifikaları biriktirin.

İnsan kaynakları departmanında işe başlamak hakkında tavsiye almak için neden bazı başarılı İK yöneticilerinin röportajlarını okumuyorsunuz? İnsan kaynaklarında çalışmak için nasıl deneyim elde etmeniz gerektiği ve ne gibi beceriler geliştirmeniz gerektiğine dair fikirlerini bazı röportajlarda paylaşırlar. Coca Cola İK Direktörü Rengin Onay buna güzel bir örnek olabilir. İK hakkındaki düşüncelerini bir röportajda paylaşmış. Buraya tıklayarak o röportajı da okuyabilirsiniz.

Çevrenizde İK profesyonellerinin aktif olarak katıldığı herhangi bir derneğe başvuru yapın. Toplantılarına ve seminerlerine katılın. Gerçekten bu iş için kurulmuş birçok İK derneği mevcut. Referans ağı kurmak hayalinizdeki işinizi bulmaya hazır olduğunuzda çok işinize yarayacaktır.

Ayrıca LinkedIn, Facebook gibi çevrimiçi sosyal medya ağlarında bağlantı kurun.

Önceki deneyimleriniz, eğitim ve yetkinliklerinizi gözden geçirin. Özgeçmişinizi ve ön yazı mektubunuzu sizi bir İK yöneticisi olarak nitelendiren özelliklerinizi vurgulayarak gözden geçirin. Herhangi bir pozisyonda İK ile ilgili olan deneyiminize odaklanan bir özgeçmiş oluşturmalı ve okuyan kişinin dikkatini  çekmek için yetkinliklerinizin altını çizmeli ve vurgulamalısınız.

Bir işveren yoğun iş temposu içerisinde sizin yetkinliklerinizi bulmak için satır aralarını okumaya vakit ayırmaz. İK yetkinliklerinizi onlar için vurgulamanız gerekir, hatta, mevcut işvereniniz için bile bunu yapmalısınız.

Bir İK kariyerine geçişin nasıl yapılacağına dair bütün fikirleri okuyun. Bir şirketin ya da mevcut şirketinizin İK stajyerliğini yapmak için mevcut işinizden kısa bir izin almayı bile düşünün. Birçok işveren ücretsiz izin teklif edecektir. Eğer maaş almadan bir süre idare edebilirseniz, stajyerlik iyi bir başlangıç olabilir.

Eğer insan kaynakları veya işletme mezunu değilseniz, bu mezuniyetlerin günden güne daha önemli hale geldiğini unutmayın. Özgeçmişinizde bir insan kaynakları sertifika programı bulunması, sizin İK alanında daha çok fırsata sahip olmanızı sağlayacaktır.

Umarım, hayalinizdeki insan kaynakları işini kovalarken bu fikirler size yardımcı olur. Öyle olmasa bile, bu öneriler sizi İK’da gelecekte kariyer yoluna sokacağından eminim. Neden denemeyesiniz ki?

Bilal Şentürk