• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/nedim.taktak
  • https://twitter.com/nedimtaktak

En Sık Karşılaşılan 6 Mülakat Gafı



 http://www.nedimtaktak.com
Özellikle İşe Alım tarafındaki İnsan Kaynakları profesyonelleri pek çok anı biriktiriyor. Hele de biraz tecrübeliyse, 5 yıldan daha fazla örneğin, “mülakat gafları” isimli kitaplar yazası geliyor işe alımcıların.

Birkaç İK’cı bir araya geldiğimizde “bizim aday da geçen gün mülakatta şöyle yaptı” diye anılarımızı anlatıp gülerken utanıyor muyum? Şahsen; hayır!
Neden mi bu kadar katıyım? Çünkü yıllardır yazılıp çiziliyor, ve ben de kendi adıma birçok farklı mecrada, internette, dergilerde sürekli “onu yapmayın, bunu etmeyin” diye yazıyor, üniversitelerde iş hayatına atılmak üzere olan nesli bilinçlendirmek adına konuşmalar yapıyor ve etrafımda kimi bulursam tutup kolundan mülakatta yapılması ve yapılmaması gerekenleri aktarıyorum.
Bunun üzerine, “ben çok okurum, çok araştırırım” diye geçinen adayların en temel hataları sürdürmeleri üzerine, utanması gereken ben miyim?
Evet, mülakatlarda adayın kendi kendini çıkmaza soktuğu, kendiyle ilgili olumsuz kararlar aldırdığı, belki de bile bile lades dediği birkaç mülakat gafına da şunları örnek verebiliriz:
1- İşe alımcıların %71’lik bir oranla en rahatsız olduğu gaf, adayın mülakat esnasında çalan cep telefonuna cevap vermesi.
2- Bizlerin pek çok pozisyonda en çok baktığımız noktalardan biri, adayın ne kadar hevesli olduğu. Bu yüzden de işe alımcıların %69’u adayın şirkete ve pozisyona karşı ilgisiz görünmesini olumsuz yorumluyor. “Neden biz? Neden sizi işe alalım” sorularını boşuna sormuyoruz, adaylara istek ve heveslerini göstermeleri için fırsat yaratıyoruz aslında.
3- Yine %69, adayların uygunsuz kıyafetlerle gelmesinden şikayetçiymiş. Sektöre de bağlı olmakla birlikte, çoğu durumda iş görüşmesine giderken takım elbise/etek-ceket kombinasyonları en uygunudur. Ve sektör ne kadar rahat olursa olsun, boynunda Dr. Beats kulaklık, kafasında şapka ile karşımda oturan adayın disiplinli şekilde çalışabileceğine inanmakta zorlanıyorum.
4- Küstah, ukala, kibirli… ne derseniz deyin, kendi değerini olduğundan yüksek hisseden adaylar, işe alımcıların %66’sını rahatsız ediyor. Tevazu (aşırı olmamak kaydıyla) her zaman fayda getirir kişiye, mülakatlarda da…
5- Önceki işini aşağılayan adaylardan da pek hoşlanmıyoruz. Neticede sizin eskiden ekmeğini yediğiniz şirketle ilgili tutumunuz genel olarak insanlara bakış açınızı yansıtıyor ve emin olun, kullandığınız sözcükler asıl anlamlarından çok daha derin anlamlar ifade ediyor.
6- Ve en sevdiğim! Sakız çiğneyen aday!  Sizce de çok profesyonel (!) değil mi? Olur mu öyle şey demeyin. İşe alımcıların yarısından çoğu bu durumla en az bir kez karşılaşmışlar ki, en kötü mülakat gaflarından biri olduğunu düşünüyorlar.

Bir aday mülakata giderken hem kendi vaktini ayırıyor hem de o şirketin ve çalışanlarınkini… Neden bu deneyimi her iki taraf için de en olumlu ve keyifli hale getirmek için daha fazla adım atamayalım ki?

SELİN YETİMOĞLU