• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/nedim.taktak
  • https://twitter.com/nedimtaktak

Yalan Gerekli mi?



Yalan söylendiğini nasıl anlarsınız?

Karşınızdakinin yalanını anlamıyorsanız belki de kendinizi sevdiğiniz birinin yalan söyleme ihtimaline kapatmışsınızdır. Belki egonuz birinin sizi kandırmaya kalkışmasını kaldıramıyordur. Belki yalanı anlamanız demek ilişkinizi gözden geçirmeniz gerektiğini işaret ediyordur ve buna hazır değilsinizdir. Öyle ya da böyle gözden kaçırdığınız birçok yalanla karşılaşıyorsunuz gün içinde.
Bazı insanlar doğuştan iyi gözlemcidirler. Tam olarak sebep belirtemeseler bile, yalanı fark ederler. Bazı insanlar zamanla karşısındakileri okumayı öğrenirler. Bazıları ise kim ne derse desin inanmayı seçmiştir.

Karşımızdakinin yalan söylediğine dair 3 ipucu

Aşağıda size yalan söyleyenleri fark edebilmeniz için 3 madde var. Eğer size yalan söylenip söylenmediğine ilişkin bir şüpheniz varsa biraz gözlem yapabilir, içgüdülerinizi duymaya kendinizi açabilirsiniz.

Yalan söyleyen insanların titreşimlerinde değişiklik olur.

Bunu tam olarak açıklamak kolay değil. Bazen insanların bir anda değiştiğini görürsünüz. Davranışlarında her zamankine uymayan bir şeyler vardır. Hissedersiniz, ama kelimelere dökemezsiniz. O zaman hislerinize güvenin. Sakin biri bir anda hararetle bir şeyler anlatmaya başlar. Ağız hareketlerinde bir değişiklik fark edersiniz belli belirsiz.

Yalan söyleyen insanların vücut dilleri değişir.

İletişimin yüzde 55’i vücut dilinden oluşuyor. Belirsiz de olsa vücut dilindeki değişimleri fark etme konusunda herkes doğuştan yeteneklidir. İşin içine aklımız girince bu yeteneğimizi yok sayarız. Karşımızdaki insana karşı beslediğimiz hisler de vücut diline verdiğimiz tepkileri belirler. Güvendiğimiz birine karşı ön yargılı olup bu belirtilere kendimizi kapatabiliriz bazen. Ama görünen köy kılavuz istemez. Yalan söyleyen bir insanın tepkileri değişir. Bazen gözlerini normalden fazla kırparlar, bazen hiç göz kırpmazlar, bazen gözlerini kaçırırlar, bazen de direkt gözünüzün içine bakarlar.

Elleri nereye koyacaklarını bilemezler, saçlarıyla oynarlar, kulaklarına ve dudaklarına dokunurlar. Hareketlerinde bazen abartı, bazen de olağan dışı bir hareketsizlik vardır. Kısacası, her zaman bir açık verirler. Bize de bir terslik hissettiğimizde biraz dikkatli olmak düşer.

Yalan söyleyen insanların ses tonları değişir.

Sözlü iletişimimizin yüzde 40’ı ses tonumuzdan gelir, kullandığımız kelimelerden değil sadece. Birisinin yalan attığını ses tonundaki değişiklikten de fark edebiliriz. Her zamankinden daha alçak bir ses tonu kullanıyor olabilirler, bazen kekelerler, bazen de karşılarındakileri ikna etmek için birçok gereksiz detay verirler. Seslerinde endişe ve korkuyu da hissedebilirsiniz. Bazen sesleri boğuk çıkar, bazen tizleşir.

Yalan gerekli mi?

Evet, bunlar yalanı yakalamanız için birkaç küçük ipucu. Ben yalan söyleyen insanlara kızmamayı öğrettim kendime. Yalan atan karşısındakini kandırdığını düşünebilir, ama asıl kandırdığı kendisidir. Doğruyu söylemek her zaman kolay olmayabilir. Gerçek düşünceleriniz karşınızdakini kıracak olabilir. Bir yalan bir diğerine yol açar. Hayat da her yalanı aklınızda tutacak kadar uzun değil bu arada.

Kendinizi yalan söylerken test edin:

Kendi üzerimizde bir deney yapabiliriz. Vücudumuz söylediğimiz yalanlara tepki verir, çünkü bilinçaltı son derece dürüsttür, tarafsızdır hatta aptaldır bile denebilir. Kullandığınız kolunuzu yere paralel uzatın. Bir yakınınız size sorular sorsun ve siz yanıtlarken kolunuzu aşağı itsin. Doğru yanıtlar verdiğinizde kaslarınızın daha güçlü olduğunu fark edeceksiniz. Denemeye kesinlikle doğru olacak cevaplar vererek başlayın. Adınız, yaşınız, mesleğiniz gibi. Ardından yalanlara geçin ve kolunuzdaki güç kaybını fark edin.

İpuçları ararken ipin ucunu da kaçırmamanızı öneriyoruz. Herkese potansiyel yalancı olarak yaklaşmak ruh halinizi etkiler. Yukarıdaki yöntemleri hisleriniz size bir şeyler söylemeye çalıştığında devreye sokun. Bu arada bir gerçek de var, ama o da ayrı bir yazı konusu. Eğer etrafınızda çok yalan söyleyen insan olduğunu düşünüyorsanız, karşınıza çıkan herkesin sizin aynanız olduğu gerçeğini göz ardı etmeyin.

www.thespiritscience.net