• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/nedim.taktak
  • https://twitter.com/nedimtaktak

Sınav Başarısında Anne - Babanın Rolü

Sınava hazırlık bir takım oyunudur ve anne-baba bu takımın bir parçasıdır. Sınavlarda başarılı olmak öğrencinin sadece sınava hazırlanmasına, ders çalışmasına bağlı olmadığı gibi sınavlara hazırlamak sadece ders çalıştırmakta değildir. Moral ve motivasyon desteğinin de aile tarafından verilmesi gerekmektedir. Sınava hazırlık dönemi öğrencilerin anne-babalarına en fazla ihtiyaç duyduğu dönemdir. Bu dönemde fazla mükemmeliyetçi bir tutum sergilenmemesi uygun olur. Sınavlarda başarılı olmanın yanında başarısız olmanın da sonuçlar arasında yer aldığı unutulmamalıdır. Çocukların ruh sağlığı hiçbir sınavdaki başarıya değiştirmez. 

Anne-babanın sınava hazırlık sürecinde çocuğuna destek olması önemlidir. Bu desteği sağlayabilmek içinde onu gerçekten anladığını ve yanında olduğunu göstermesi gerekir. Başarı için aile içi iletişim ve olumlu diyalog önemlidir. Aile içerisinde kurulan bu olumlu ilişki çocuğun motivasyonunu artıracaktır. 

Anne-baba bazen sınava hazırlanmayı çocuğun sorumluluğundan alıp kendi sorumlulukları arasına katar. Unutulmamalıdır ki sınava hazırlanma sorumluluğu sadece öğrenciye aittir. Ailenin yapması gereken sadece uygun şartları sağlamak ve onu sınav konusunda bilinçlendirmektir. Çalışmalarını sağlıklı bir şekilde yürütebilmesi için uygun koşulları sağlamak anne-babanın görevidir. Anne-baba ne kadar destek olsa da sınava hazırlanmak öğrencinin görevidir.

Her bireyin yeteneği ve kapasitesi farklıdır. Anne-babalar çocukları arasındaki farkı daha iyi gözlemleyebilirler.Her çocuğun bütün alanlarda başarılı olmasıda beklenemez. Anne-babalar öncelikle çocuklarını iyi tanımalılar ve onun kapasitesinin farkına varmalıdır. Öğrenciler arkadaşları, kardeşleri,akraba çocukları v.s ile kıyaslanmak istememektedirler. Aslında sadece öğrenciler değil kimse kıyaslanmaktan hoşlanmaz. Anne-babaların çocuklarını hırslandırmak, motive etmek amacıyla başkaları ile kıyaslamasının veya başkalarını örnek göstermesinin öğrenci için hiçbir motive edici özelliği yoktur. Çocukları olumsuz bir şekilde etiketlemek, hem başarısını düşürecek hem de aşağılanma, yetersizlik duygusunu artıracaktır.

Anne-baba sınavın kazanılması gereken bir savaş ve hayatın tek amacı olmadığını düşündürmesi, çocuklarına sınavların üniversiteyi kazanmak için geçilmesi gereken bir basamak olduğunu hissettirirmesi çocuğun daha güvenli bir şekilde sınava hazırlanmasını sağlayacaktır. 

Kaygı bulaşıcı bir durumdur, hızla yayılır. kaygı yeterli düzeyde olduğu müddetçe gereklidir.kaygının gerekliliği Japonya'da yaşanılan bir balıkçılık öyküsünde anlatılmaktır. 

Japon balıkçılar uzun ve günlerce süren avlamalara çıkarlar. Bu nedenle yakaladıkları balıkların daha taze kalmalarını sağlamak için gemilerin içinde, tuttukları balıklar için havuzlar yapmışlardır.Tuttukları balıkları bu havuzlara atmaktadırlar.Yine böyle bir av sonucunda limana yaklaştıklarında çok ilginç bir olayla karşılaşırlar. Balıkların hala ilk günkü gibi kıpır kıpır ve hareketli olduklarını görürler. Durumu anlayan birkaç balıkçı bu durum karşısında şaşırır. Şaşırdıkları durumun nedeni denizlerin en yırtıcı balıklarından Piranhanın diğer balıklarla birlikte ağa takılıp havuza girmesidir. Piranhanın havuzda oluşu daha önce hareketsiz ve kendi kaderlerini bekleyen balıkların ilk günkü gibi hareketli ve canlı olmalarını sağlamıştır. Piranha balığının varlığı diğer balıklarda varolma gerekçesi olmuştur. 

Sınava hazırlanmak içinde az miktarda kaygıya ihtiyacımız var. Olumsuz, yüksek kaygı yıkıcıdır ve bu kaygı bulaşıcıdır. Aile bireylerinden herhangi birinin kaygısı arttığında diğerleri de bundan etkilenecektir. Anne-baba ne kadar kaygılı ise öğrencide en az o kadar kaygılıdır ya da öğrenci kaygılı olunca anne-baba kaygılanacaktır. Anne-babanın sınava hazırlık sürecinde mantıklı düşünmesi, kaygısını kontroll altına alması gerekir.

Adnan Demirci