• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/nedim.taktak
  • https://twitter.com/nedimtaktak

ÖĞRETMENLERDEN BAZILARI YEŞİL PASAPORTA DAHA ERKEN HAK KAZANIYOR

Kadro dereceleri itibariyle ilk üç dereceye ulaşan Devlet memurlarına tanınan yeşil pasaport alabilme hakkından öğretmenler de yararlanabilmekte, ancak bazı öğretmenlerin bu hakka kavuşması diğer öğretmenlere göre daha erken olabilmektedir.

Yeşil pasaport alabilen memurlar

Birinci, ikinci veya üçüncü derece kadrolarda bulunan ya da bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ile diğer kamu görevlileri, 5682 sayılı Pasaport Kanunu hükümleri uyarınca Hususi Damgalı Pasaport (yeşil pasaport) alabilmektedir.

Pasaport Kanunundaki düzenlemeye göre, yeşil pasaport verilirken memurun “kadro derecesine” bakılmaktadır. Memurun kazanılmış hak aylık derecesi ile emekli keseneğine esas derecesinin ise yeşil pasaporta herhangi bir etkisi olmamaktadır.

Öte yandan, bazı memurlar aylık derecelerinin üzerindeki ilk üç dereceli kadrolara atanamamakta ve bu derecelerde bazı memurların kadro derecesi ile aylık derecesi aynı seviyede bulunmaktadır. Bu şekilde olan memurlar arasında öğretmenler de yer almaktadır.

Bazı yerlerde görev yapmış veya yapan öğretmenler yeşil pasaportu daha erken alıyor

Öğretmenlerin kazanılmış hak aylık derecelerinin yükselmesi, bulundukları derecede en az 3 yıl çalışma şartına bağlanmış olmasına rağmen, bazı yerlerde görev yapan öğretmenler 2 yıl çalışınca dereceleri yükselmektedir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, yer değiştirme suretiyle belirli bir süre görev yapmak üzere ve mecburî olarak sürekli görevle atanan memurlara, kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerde fiilen görev yapacakları sürenin her iki yılı karşılığında ilave bir kademe verilmesini hükme bağlamıştır.

Öte yandan, “Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği” ile öğretmenler için zorunlu yer değiştirme uygulaması da getirilmiş olup, zorunlu yer değiştirmeye tabi olan öğretmenin kalkınmada 1 inci derece öncelikli yerlerde görev yapıyor (zorunluluk, eş durumu, kendi isteği ve benzer sebeplerle) olması durumunda ilave bir kademe ilerlemesi yapması mümkün olabilmektedir.

İlave kademe ilerlemelerinden yararlanan öğretmen, emsali diğer öğretmenlere göre kazanılmış hak aylık seviyesi ve kadro seviyesi bakımından daha ileri derecelerde olmakta ve 3 üncü derece kadroya daha erken sürede atanma fırsatı yakalamaktadır.

Yeşil pasaport hakkına kavuşabilmek için ilk üç derecelerdeki öğretmen kadrosuna atanması gereken öğretmenin 3 üncü dereceye ulaşması daha erken olmaktadır.

Eğitim durumu nedeniyle öğretmenin yeşil pasaportu daha erken alması

Devlet memurluğuna girmeden önce ya da memuriyetleri sırasında görmüş oldukları bazı eğitim, staj ve kurslar öğretmenlere ilave kademe ilerlemesi ve/veya derece yükselmesi sağlayabiliyor.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre; bazı eğitim, staj veya kursları görmüş olan öğretmenlerin memurluğa giriş derece ve kademelerine ilaveler yapılabilmektedir. Örneğin; mühendislik fakültesi mezunu bir öğretmen veya teknik öğretmen memuriyete 1 derece ileriden başlamaktadır.

Gördükleri eğitimden dolayı memuriyete daha ileriden başlayan öğretmenler, diğer öğretmenlere göre daha erken sürede ilk üç dereceye ulaşabilmekte ve dolayısıyla yeşil pasaport hakkına daha erken kavuşabilmektedir.

İlave derece/kademe almayan öğretmenin yeşil pasaport alabilmesi için gerekli süre

9/1’den memuriyete başlayan ve ilave derece/kademe almayan bir öğretmenin 3/1’e gelebilmesi ve dolayısıyla 3 üncü derece öğretmen kadrosuna atanabilmesi için, 18 yıl hizmetinin bulunması gerekecektir. Öte yandan, alınan ilave her kademe 1 yıl ve her derece ise 3 yıl daha erken yeşil pasaport alma imkanı sağlamaktadır.

300 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın