• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/nedim.taktak
  • https://twitter.com/nedimtaktak

DEVLET MEMURLARI ŞİRKET KURUP YÖNETEBİLİR Mİ?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, memurların ticaret yapmalarını ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmalarını yasaklamış olup, bu yasağa uyulmamasının yaptırımının da kademe ilerlemesinin durdurulması cezası olacağına hükmetmiştir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu,  memurların ticaret yapmalarını ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmalarını yasaklamış olup, bu yasağa uyulmamasının yaptırımının da kademe ilerlemesinin durdurulması cezası olacağına hükmetmiştir.

Memurların ticaret yasağına ilişkin belirleme yapılırken, Kanun bazı şirketlere ortak olunmasını açık yasaklamış ve yasaklananlar dışındaki şirketlere ortaklık konusunda ise yapılacak faaliyet ve alınacak göreve göre bir sınırlamaya gitmiştir.

657 sayılı Kanunun konuya ilişkin hükümlerine göre;

a-) Anonim şirkete ortak olmasını sağlayacak şekilde şirket kurabilir.

Ancak, memur ortağı olduğu anonim şirketin yönetim ve denetimde görev almayacağı gibi, bu şirketin personeli sayılacak bir görev yapamaz ve şirketin kanuni temsilciliğini yürütemez.

b-) Limited şirkete ortak olmasını sağlayacak şekilde şirket kurabilir.

Ancak, şirket ana sözleşmesinde şirketi idare ve temsil edecek olanların belirtilmiş olması ve limited şirketin ortağı olan memurun bu kişiler arasında yer almaması gerekir. Ayrıca, memur ortağı olduğu limited şirketin yönetim ve denetimde görev almayacağı gibi, bu şirketin personeli sayılacak bir görev yapamaz ve şirketin kanuni temsilciliğini yürütemez.

c-) Kollektif şirket ortağı olamaz.

Memur kollektif bir şirketin ortağı olamaz ve bu tür şirketlerde hiçbir görev alamaz.

d-) Komandit şirkete ortak olunması, ortaklığın şekline göre mümkün olabilir.

-Memur, bir komandit şirketin komandite(sınırsız sorumlu) ortağı olamaz.

-Memur, bir komandit şirketin sermayesi paylara bölünmüş komandit ortağı olabilir. Ancak, memur komanditer ortağı olduğu komandit şirketin yönetim ve denetimde görev almayacağı gibi, bu şirketin personeli sayılacak bir görev yapamaz ve şirketin kanuni temsilciliğini yürütemez.

-Memur, bir komandit şirketin komanditer(sınırlı sorumlu) ortağı olabilir. Ancak, memur komanditer ortağı olduğu komandit şirketin yönetim ve denetimde görev almayacağı gibi, bu şirketin personeli sayılacak bir görev yapamaz ve şirketin kanuni temsilciliğini yürütemez.

e-) Kooperatif şirket ortağı olabilir.

Memur, ortağı/üyesi olduğu yapı, kalkınma ve tüketim kooperatiflerinin yönetim ve denetim kurulunda görev alabilir, ancak bunların dışında üyesi olduğu kooperatif şirketlerin yönetim ve denetiminde görev alamaz, bu şirketin personeli sayılacak bir görev yapamaz ve şirketin kanuni temsilciliğini yürütemez.

f-) Adi şirkete ortak olmasını sağlayacak şekilde şirket kuramaz.

Memur, tüzel kişiliği bulunmayan, tacir sıfatı taşımayan ve ortaklarının her birinin ayrı ayrı tacir sıfatı taşıdığı adi şirket ortağı olamaz.

266 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın