• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/nedim.taktak
  • https://twitter.com/nedimtaktak

Bakan Koca: Son 1.5 ayın en yüksek vaka sayısındayız; sağlık çalışanlarına ek ödeme

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Vaka sayıları bir süredir yükselişte, son 1,5 ayın en yüksek hasta sayısına ulaştık” dedi.

‘Teletıp sistemi’

  • Evde tedavide yeni bir uygulamaya geçiyoruz. Hekimlerimiz, ‘Teletıp’ denilen sistem sayesinde hastalarıyla doğrudan görüşme yapacak.

Bakan, teletıp sistemiyle ilgili çalışmaların sürdüğünü belirterek, önceliğin ‘corona’lı hastalara, daha sonra da kronik rahatsızlığı bulunanlara verileceğini ifade etti.

‘Dört firmadan yerli üretim’

  • İlaç tedariğinde herhangi bir sıkıntımız yoktur. Antiviral ilacın yerli üretimine dört firma tarafından başlanmıştır.
  • Covid-19 ve diğer tüm hastalıklar dahil olmak üzere servis yatağı doluluk oranı yüzde 51,3; yoğun bakım yatağı doluluk yüzde 64,8; ventilatör doluluk oranı yüzde 31,7.

‘HES tüm yurtta hizmete girecek’

  • Temaslı zincirinde olduğu bilinen kişilere ulaşma oranımız son 45 gün içinde yüzde 98,9’dur.
  • HES mobil uygulamasına ‘riskli alan’ özelliği kazandırıldı. Kırıkkale’de denenen bu özellik, tüm yurtta hizmete girecek. Mobil uygulamadaki riskli olan alan özelliği, gittiğiniz toplu mekanlarda karekod uygulamasıyla size bilgi verecek.
  • 65 yaş ile ilgili bir kısıtlama Türkiye genelinde yok. Bu karar illere bırakıldı.

‘Okulların 21 Eylül’de açılmasını istiyoruz’

  • 21 Eylül’de okulların açılması yaklaşımı içindeyiz.
  • Artışın kontrol altına alınması, hep birlikte bize bağlı. Maske, mesafe ve temizlik konusunda ödünsüz olun.

13 aşı çalışması

Soru cevap kısmında Koca, aşı çalışmalarına değinerek, ’13 ayrı çalışma yapıldığını, üçünün ileri safhada olduğunu’ belirtti. Bakan, Rusya aşı grubu ile Türk bilim insanlarının iletişim içinde olduğunu söyleyerek, Çin ve Almanya’nın da aşının faz-3 çalışmasını Türkiye’de yapmak için müracaatta bulunduğunu aktardı.

‘DMO’nun fiyat uygulaması’

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’in, ‘yerli tanı kitlerinin Sağlık Bakanlığı’na dört ay arayla altı kat fiyat farkıyla satıldığı’ iddiasının sorulması üzerine ise bakan öyle yanıt verdi: “Siyaseti pandemiye bulaştırmayalım. Sağlık Bakanlığı yurt dışından alınan 8.75 dolarlık kit dışında, Devlet Malzeme Ofisi’nin (DMO) yaptığı ihalede ortaya çıkan 9.8 liranın üzerinde bir fiyat uygulaması yapmamıştır. İnsanları yanıltmayalım. Bu fiyattan başka 12 tane üretici de vermedi. Ben, kitin arkasında nasıl küresel oyunların oynandığını çok iyi biliyorum. Emin olun kitap yazılır. Lütfen vatandaşımızı yanıltmayalım. Kimler nerede, nasıl konuştuğunu, arkasından neleri hesap ettiğini de ben çok iyi biliyorum.” 

Sağlık personeline ek ödeme

Sağlık bakanı, sağlık çalışanlarına ek ödeme yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruyu ise şöyle yanıtladı: “Covid’li hastalarla ilgili poliklinik, servis ve ilgili branş veya branş dışı sağlık çalışanları, hekimler olmak üzere ek ödemenin 1 Ağustos’tan itibaren üç aylık bir zaman diliminde ödeneceğini söylemek istiyorum. Ayrıca Covid’li hasta grubuyla daha çok uğraşmayan hekimlerimiz veya sağlık çalışanlarımızla ilgili de ocak ayı esas alınarak ayrıca düzenleme yapılarak, ek ödeme planlanıyor.”

Bakan, ayrıca aile hekimlerine de 1 Ağustos itibariyle Covid-19 hastası takibi esas alınarak ek ödeme yapılacağını açıkladı.

Entübe hasta, ağır hasta

Covid-19 vaka tablosuna ‘entübe hasta’ yerine ‘ağır hasta’ ibaresinin eklenmesine ilişkin soruyu yanıtlarken Koca, yurt dışı ile Türkiye arasında hasta gruplaması arasında farklılık bulunduğunu anlatarak, “Bu, yurt dışı ile literatür eşitliği, yakınlığını sağlamak içindi” diye konuştu. 

Grip aşısı

Uzmanların grip ve zatürre aşısı yaptırılması yönündeki tavsiyelerine ilişkin soru üzerine bakan, herkesin aşı olması gibi bir durumun dünyada söz konusu olmadığını ve bunun önerilmediğini söyleyerek, şöyle konuştu: “Özellikle kimlere aşı yapılma zorunluluğunun olduğunu genel olarak biliyoruz ama Covid döneminde kimler daha riskli olabilir, bununla ilgili çalışma yapılıyor olacak. Zannediyorum bu bir iki hafta içerisinde netleşmiş olur.” 

‘Ankara’da 800 filyasyon ekibi’

Koca, filyasyon ekiplerinin sayılarına ilişkin şunları söyledi: “Hastaların eğer pozitif ise evde izolasyonu, izolasyonu olan kişilerin filyasyonu, temas takibi erken dönemde yapılmalı diyoruz. Onun için riskli olan illerimizde her geçen gün filyasyon ekiplerinin sayısını arttırıyoruz. Sadece Ankara’da şu an filyasyon yapan ekip sayısı 800’e çıktı. Kişi demiyorum, 800 araçlı 800 ekipten bahsediyorum. Bu temaslı kişileri bir an önce tespit edilip bir başkasına bulaştırmasını önlemek, kendisinde de pozitif ise erken dönemde ilacını başlayabilir olup zatürre gelişimini önlemek istiyoruz.”

‘Yer yer doluluk yaşandı’

Sağlık bakanı, Diyarbakır’da testi pozitif çıkan ancak hastanede yer olmadığı gerekçesiyle eve gönderilen bir vatandaşın hayatını kaybettiği yönündeki haberin hatırlatılması üzerine, acil yatak sayılarına ilişkin şu değerlendirmede bulundu: “Diyarbakır’da kısmen oldu. Bu dönemde Sivas’a gelen 2 milyona yakın insan oldu. Yani biz sağlık kuruluşunu yani hastaneyi inşa ederken yatak sayısını planlarken nüfusa göre planlama yapıyoruz. 10000/27 şeklinde Türkiye ortalaması. Sivas bunun altında değil ama 2 milyon kişinin bir zaman diliminde oraya gelmiş olması hastanelerdeki doluluk oranını yükselten bir unsur olarak karşımıza çıkabiliyor. Urfa’da vaka sayısının arttığını biliyoruz. Bu nedenle de yoğun bakım sayılarımızı her geçen gün artırıyoruz. Yer yer yaşanmadı değil yaşandı. Ama şu an bir sorunumuzun olmadığını önümüzdeki en fazla iki hafta içinde peyderpey devreye girmek üzere 121 yatağında Urfa’da devreye gireceğini söylemek istiyorum.”

117 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın