• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/nedim.taktak
  • https://twitter.com/nedimtaktak

Bel, boyun ve sırt ağrılarına çözüm için stresi yok et

Bel bölgesinde kişi yaygın şiddetli bir ağrı, bacaklarına, kalçasına vuran bir ağrısı varsa ya da boynunda ense tarafında yaygın bir ağrı; baş ağrısı, kulak çınlaması, baş dönmesi bununla birlikte kollarda güç kaybı olur.

Hürkan Akkuzu 15 yıldır Türkiye’de fizyoterapi ve fizik tedavi ve rehabilitasyon alanlarında adından sıkça söz ettiriyor. Türkiye’nin en başarılı fizyoterapistlerinden Hürkan Akkuzu nörolojik yani felçli hastaların rehabilitasyonu, inmede sağ sol taraflı kısmi felçli hastaların rehabilitasyonu ve omurga hastalıklarının rehabilitasyonu alanlarından birçok hastaya umut ışığı oluyor.

Pandemide hareketsizlikle birlikte şikayetlerin arttığı bel, kuyruk sokumu, boyun ve sırt ağrılarına yönelik hastalıkların tedavilerini ve rehabilitasyonlarını sağlayan Akkuzu hem Türkiye’de hem de yurt dışında başta İngiltere, Almanya, Fransa, Avusturya, Rusya Azerbaycan gibi ülkeler olmak üzere nörolojik hasta grubuna ve ortopedik rehabilitasyon alanında hasta takipleri yapıyor.

Bel ve boyun ağrılarında yapılması gerekenler

Yurt dışındaki çalışmaları ile Türkiye’yi temsil eden Akkuzu yaptığı açıklamada bel, boyun ve sırt ağrılarında yaygın şiddetli ağrılara dikkat çekerek “ Bel bölgesinde kişi yaygın şiddetli bir ağrı, bacaklarına, kalçasına vuran bir ağrısı varsa ya da boynunda ense tarafında yaygın bir ağrı; baş ağrısı, kulak çınlaması, baş dönmesi bununla birlikte kollarda güç kaybı; kol, omuz, sırt bölgelerinde yaygın ağrı varsa bu aşamalarda kesinlikle hastaneye ya da uzmana müracaat etmeli” dedi.

Akut dönem ve kronik dönem ağrılar

Dönemsel ve uzun dönem bel ağrılarında tedavi yöntemlerinin değiştiğine dikkat çeken Fizyoterapist Akkuzu “ Bel ağrıları akut dönem ve kronik dönem olarak ikiye ayrılır. Akut dönemdeki uygulamalar ile kronik dönemdeki ağrıya yönelik uygulamalar farklı olur. Bu konu ile ilgili öneriler; özellikle erken dönemdeki ağrı yaşayan kişilerin temel sorununun ne olduğunu hemen tespit edip; o soruna yönelik çeşitli fizyoterapi ve fizik tedavi uygulamaları ile hemen ağrının önüne geçilebilir. Kronik olan uzun dönem bel ağrısı yaşayanlarda eğer temel neden bilinmiyorsa sürekli devam eden tedavi yöntemleri olabilir. İki şekilde de profesyonel anlamda çeşitli fizik tedavi ünitelerindeki fizyoterapist meslektaşlarımla hem akut hem kronik bel ağrısı olan kişilerin mutlaka tedavi ya da danışmanlık anlamında hizmet almasını tavsiye ederim. “ dedi.

Bel ağrısında sıcak uygulama uygun

Bel ağrılarında hastaların sıcak uygulaması yapmasının uygun olduğunu dile getiren Fizyoterapist Akkuzu “20 dakika süreli sıcak uygulama bir havluya bir sıcak su torbası yerleştirip; tam bel bölgesinin üzerine kasların, eklemlerin üzerine koyduğunuz zaman oradaki kaslarda, kas spazmı, kas kasılmasını azalır. Bel omurlarına olan basıncı ortadan kaldıracağı için ağrıyı dönemsel ortadan kaldırabilir. Soğuk uygulama bel ağrılarında bele yapılmaz. Kas spazmını tetikler ve ağrıları artırabilir.” dedi.

Bilgisayar başında her 10 dakikada bir basit egzersizler

Pandemi ile evden çalışmanın yaygınlaşması sonucu uzun süre bilgisayar başında kalanlarda sırt ve boyun ağrılarından şikayetler arttı. Fizyoterapist Akkuzu,  uzun süreli bilgisayar başında çalışmalar ile ilgili “ Uzun süreli bilgisayar başında çalışanlarda özellikle boyun bölgesinde ve sırt bölgesindeki omurlarda eklem kireçlenmeleri meydana gelir. Eklem kireçlenmelerinin olmaması için her 10 dakikada bir başını sağa, sola çevirmesini ve yukarı, aşağı doğru bakmasını, çapraz olarak başını sağa sola doğru; aşağı indirip yukarı doğru kaldırması gibi basit egzersizleri tavsiye edebiliriz.” dedi.

Fizyoterapist Akkuzu bel ve boyun sağlığı için dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

  • Birinci olarak; stresten uzak durulmalı.
  • İkinci olarak; uzun süre aynı pozisyonlarda kalmamalıyız.
  • Üçüncü olarak; mutlu olacağız ve keyfimiz yerinde olacak.
  • Dördüncü olarak; basit ufak tefek egzersizleri yapacağız.
  • Beşinci olarak; kesinlikle kilo almamalıyız.
  • Altıncı olarak; kaygıdan ve korkudan uzak duracağız.

“STRESTEN VE KAYGIDAN UZAK DURACAĞIZ”

Stres, korku ve kaygı gibi durumların omurlardaki kaslarda kasılmalara yol açtığına dikkat çekerek “ Kaslar kasılırsa; kas spazmları meydana gelirse yükü artırdığı için normal anatomik sınırlar dışına çıkar. Omurga sağlığı bozulur. Boyun düzleşmesi, bel düzleşmesi, sırtta kamburlaşma gibi durumlar meydana gelir. Bu da ilerde boyun fıtığı ve bel fıtığı gibi durumlara vesile olur. Bu yüzden stresten ve kaygıdan uzak duracağız. Bunlara ek olarak mutlu da olursak bu da bizde olumsuz gelişimleri engeller. Kendimizi mutlu hissettikçe motivasyonumuz artacaktır. Vücudumuzdaki serotonin ve adrenalin hormonu da salgılandıkça stresten ve kaygıdan uzak durmuş olacağız. Omurga sağlığımızda, basit egzersizlerle beraber ve duruş bozukluğuna dikkat ettiğimiz müddetçe sıkıntı meydana gelmeyecektir. “ ifadelerini kullandı.

Boyun düzleşmesinin habercisi şikayetler

Boyun düzleşmesi ile ilgili bilgiler veren Akkuzu şunları kaydetti:

Boyunda normalde 7 tane omur vardır. Bu omurlar normal anatomik sınırlar dışına çıktığı zaman. Yani normalde boyun omurumuz J şeklindedir. Bunun I şeklinde olmasına boyun düzleşmesi diyoruz. Bunun birçok nedeni vardır.  Travma, trafik kazası ya da sert bir yere çarpma sonucu olabilir. Uzun süre aynı pozisyonda çalışıyor olması, duruş bozukluğu, stres kaynaklı da olabilir. Boyun düzleşmesi yaşayan hastalarda ilk etapta yaygın boyun ve ense bölgesinde ağrıları olur. Baş dönmesi, baş ağrısı, kulak çınlaması olur genellikle. Çok da gergin bir yapıya da sahip olabiliyorlar.

Boyun düzleşmesinde tedavi yöntemleri

Boyun düzleşmesi tedavisinde doğru tanı konmasının önemine işaret eden Akkuzu tanıyı beyin ve sinir cerrahi uzmanının koyduğunu belirterek “Hekim, hastanın çeşitli ilaç ve medikal tedavilerini düzenledikten sonra; süreçte cerrahi açıdan değilse fizik tedavi ya da fizyoterapiye yönlendirebilir. Fizik tedavide hastaya yapılan birçok modern ve geleneksel tıp ve alternatif tıp tedavi yöntemleri söz konusu. Bunlardan özellikle fizik tedavi ünitelerinde geleneksel tıp yöntemlerinden ve modern tıp yöntemlerinden; elektriksel tedaviler, sıcak soğuk uygulamalar, ultrason tedavileri… Yani elektroterapi ve egzersiz uygulamaları yapılıyor. Bunlarla beraber yeterli olmadığı taktirde manuel terapi tedavi teknikleri, aynı zamanda bant tedavileri, kayropraktik uygulamalar da yapılabilir. Boynumuza yönelik fizyoterapistin yapması gereken boyun omurlarına manuel, elle müdahale edilerek boyun omurlarına germeler, çekmeler, kütletmeler yapılabilir” dedi.

Covid sonrası sırt ağrısı olan hastalarda artış

Hasta grubunun en çok boyun, bel ve sırt ağrıları ile ilgili sorunlar yaşadığına dikkat çeken Akkuzu “ Özellikle pandemi koşullarından dolayı koronavirüs etkisi ile beraber covid sonrası sırt ağrısı olan insanlar oluyor fazlasıyla. Stres ya da duruş bozukluğu kaynaklı ya da egzersizden uzak hayatları olduğu için; pandemiden kaynaklı evde uzun süre zaman geçirdikleri için vücut ağırlıklarının artması kaynaklı boyun ve bel şikayetlerinden dolayı fizyoterapistlere danışabiliyorlar. Bu konu ile ilgili basit çözüm önerilerimiz: Stresten uzak duracaklar, basit egzersizler yapacaklar, uzun süre aynı pozisyonda kalmayacaklar, mutlu olacaklar. Bunları yapıp ağrılarından kurtulamıyorlarsa bir fizyoterapiste danışmaları gerekir. “ açıklamalarında bulundu.

Bel, boyun ve sırt ağrılarına çözüm için stresi yok et- Hürkan Akkuzu 15 yıldır Türkiye’de fizyoterapi ve fizik tedavi ve rehabilitasyon alanlarında adından sıkça söz ettiriyor. Türkiye’nin en başarılı fizyoterapistlerinden Hürkan Akkuzu nörolojik yani felçli hastaların rehabilitasyonu, inmede sağ sol taraflı kısmi felçli hastaların rehabilitasyonu ve omurga hastalıklarının rehabilitasyonu alanlarından birçok hastaya umut ışığı oluyor.

Felçli hastaların tedavi süreci 

Binlerce felçli hastayı ayağa kaldırmış onların günlük yaşam aktivitelerinde bağımsızlığını kazandırmış fizyoterapistlerden bir tanesi olan Fizyoterapist Hürkan Akkuzu, felçli hastalıkların tedavisinde fizyoterapinin önemine dikkat çekerek öncelikle beyin ve sinir cerrahi uzmanının hastaları gördüğünü vurgulayarak şunları kaydetti:

İlgili beyin ve sinir cerrahi uzmanının yapmış olduğu gerekli cerrahi ya da ilaç tedavi yöntemlerinden sonraki süreçte hastanın hızlı bir şekilde fizik tedavi ve rehabilitasyona iyi bir ekip tarafından alınır; başarılı bir fizyoterapist tarafından alınırsa bu tarz hastalar kısa sürede günlük yaşam aktivitelerinde bağımsızlıklarını kazanıp, kendi işlerini kendileri görebilecek duruma gelir. Gerekli tıbbi müdahaleler yapıldıktan sonraki süreçte hastalara tecrübeli ve yetenekli bir fizyoterapist tarafından rehabilitasyon uygulanırsa; hastanın motivasyonu psikolojik açıdan da desteklenirse ve aile de hastayı motive eder ve desteklerse; çünkü bu bir ekip işidir; hızlı bir şekilde o hasta günlük yaşam aktivitelerinde bağımsız hale gelir. Hasta felcini yenmiş olur.

Anatomi sağlığı için günlük egzersiz önerilerinde bulunan Hürkan Akkuzu halk oyunlarını önererek; “Horon halk oyunu özellikle hem lenf kanallarını açarak 5 dakika yapıldığı zaman hızlı kilo vermemize vesile oluyor. Aynı zamanda da çok fazla kilolu bir yapıda değilseniz ve bel, boyun ve sırt ile ilgili herhangi bir problem yoksa; omurga ve eklem sağlığımızı koruyabilmek için horunu yaptığınız zaman her türlü fiziksel hareketi yapmış oluyorsunuz. Namaz da hem fiziksel hem mental hem sosyolojik açıdan sağlıklı kalmanız için çok değerli ve kıymetli. Gün içerisinde pozitif enerji alanınızı artırırsanız bu da güne güzel başlamak ile başlıyor.  Ayna karşısında kendinize güzel cümleler söyleyerek güne başlarsanız pozitif enerji alanınız artar. Hareket alanınız pozitif enerji ile beraber artacağı için daha da sağlıklı kalmanıza vesile olacaktır” dedi.

Türkiye’nin en başarılı fizyoterapistlerinden Hürkan Akkuzu uzman görüşüne ve günlük aktivitenin önemine dikkat çektiği açıklamalarında bel, boyun ve sırt ağrılarına çözüm olarak stresten ve kaygıdan uzak yaşamın anatomi sağlığına olan etkisinin altını çiziyor. 

132 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın