• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/nedim.taktak
  • https://twitter.com/nedimtaktak

Gelişim Kuşağı’dan sosyal medya bağımlığı

Gelişim Kuşağı’nın instagram üzerinden gerçekleştirmiş olduğu canlı yayın programında sosyal medya bağımlılığı konuşuldu.

Psikolog Berfin Gurbet Mutlu ve Sosyolog İpek Can sosyal medya bağımlılığı hakkında bilgiler verdi.

Sosyal medya bağımlılığının birey alışkanlıklarını değiştiğini söyleyen Psikolog Berfin Gurbet Mutlu, evde kalındığı süre boyunca sanal iletişimin arttığını belirtti.

Berfin Gurbet Mutlu, insanların gündem ve gelişmelerden anında haberdar olma isteğinden dolayı sosyal medyaya sarıldığını açıkladı. Ergenlik dönemi çağındaki kişilerin sosyal medyadaki olaylardan daha fazla etkilendiğinin altını çizen Mutlu, araştırmalara göre yaşça küçük olan çocukların ve gelir düzeyi düşük ülkelerde sosyal medyadan fazla etkilendiğini belirtti.

Gelisim kusagindan sosyal medya bagimligi 0001 - özel haber - haberton

”PANDEMİ DÖNEMİNDE SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIĞI ARTTI”

Mutlu: ”İnsanlar sosyal medya uygulamalarına girdikleri zaman, herkes mükemmel hayatlar görüyor. Hiç kimse İnstagram‘a üzgün olduğu bir fotoğrafını atmıyor, kötü bir anı yaşadığı zaman o gün fotoğraf paylaşmıyor. En güzel anıları ve en güzel giydiği kıyafetleri paylaşma gereği duyuyorlar. Bu durum sonucu depresyon ve anksiyete sebep oluyor. Pandemi döneminde depresyon bunalımının arttığını söylemek gerekir. İnsanlar sosyal medyadan gördükleri hayatları kendi hayatları ile kıyaslamaya başlıyorlar. Bu uçurum denilebilecek karşılaştırmayı gördükleri zaman bir hayal kırıklığının sonucu olarak depresyon görmeye başladık. İnsanlar hiçbir çaba sarf etmeden sosyalleşerek iletişim kurabiliyorlar. Artık işleri de sosyal medya ile duyurmaya başladılar, sponsor içerikler buna örnek olabilir. Bu durumda sosyal medyanın artı ve eksileri olarak değerlendirebiliriz.”

Araştırmalara göre, Türk toplumunun yüzde 80’lik bir kesiminin pandemiden sonra sosyal medya bağımlısı olduğunu açıklayan Sosyolog İpek Can, evde kalınan süre boyunca teknoloji ürünlerine ve evde geçirilen zamanlarda alışverişlerin de arttığını açıkladı. Can, online marka sitelerinde alışveriş tüketiminin pandemi sürecinde arttığını, bu süreci ‘tüketim toplumu’ olarak nitelendirdiğini söyledi.

Webp. Net resizeimage 2021 10 22t142405. 969 - özel haber - haberton

Sosyal medya bağımlılığı karşılıklı diyalog kopmalarına sebebiyet yaratıyor

Can, sosyal medya ağı sayesinde kişiler arası karşılıklı diyalogların sağlıksız bir şekilde devam ettiğini vurgularken sosyalleşme ortamında insanların telefonları ellerinden düşürmediklerini belirtti.

Bağımlılığın, aile ilişkilerine de zarar verdiğini söyleyen Can, aile içerisinde konuşma sürelerinin azaldığını, sözsüz iletişimin artmaya başladığını belirtti. Sosyal medya bağımlıları, sanal ortamın gerçek bir dünya olduğunu ve güzellik algısının oluştuğu düşüncesine vararak beğenilerini sosyal medya fenomenlerinden rol model aldıklarını ifade etti.

Can sözlerine şöyle devam etti: ” Sosyal medya bağımlılığı asosyal hale getiriyor. Sosyal medyada geçirilen zaman zarfı boyunca dışarıya çıkma ve dış dünyayı tanıma fırsatını ortadan kaldırıyor. Sosyal medyanın getirdiği rahatlık yüz yüze iletişimi ortadan kaldırıyor, bu durum asosyal durumu besliyor.”

Sosyal medya kullanımı, bireylerin gerçek hayatta yaşayacağı tatmin edici deneyimleri de stres verici deneyimleri de engelleyebilmesine yol açıyor. Bu sebepten dolayı sosyal medya, bireylerin yaşamsal sorunlarıyla baş etme mekanizmalarını yok eden sanal bir hale getirdi.

Sosyal medyanın kullanımı konusunda dengede ve dikkatli olunmalı. İnsan hayatını, kolaylaştırdığını veya eğlendirici olduğunu düşündüğümüz bazı uygulamalar aslında kişisel gelişimimizi ve mutluluğumuzu olumsuz etkilemeye başladığında yaşam kalitesi de düşebilir. Sosyal medya, bilgiye erişim, farklı vizyonları keşfetme, kendini ifade etme, sosyalleşme gibi olumlu yönleri vardır. Bu olumlu yönlerde denge sağlanamadığında kullanım alışkanlıkları bağımlılığı, güvensizliği ve gizliliği riske atan durumlar meydana getirir.

 
132 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın