• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/nedim.taktak
  • https://twitter.com/nedimtaktak

Düzenli Bir Şekilde Uyguladığınızda Hafızanızı Geliştirecek 11 Faydalı Teknik

Unutkanlık sorunu yaşayanlar için hafızayı güçlendirme tekniklerini anlattık.

Hafızayı geliştirme tekniklerine geçmeden önce “hipokampus nedir ve ne işe yarar?” anlatalım

Hipokampus, beynin medial temporal lobunda yer alan, hafıza ve yön bulmada önemli rolü olan bölgedir. Kavisli bir şekli olan hipokampus tıpkı bir deniz atına benzer. Bu bölge özellikle hafıza açısından çok kritik bir role sahiptir. Hipokampusun yeni anıların oluşumunda ve depolanmasında önemli bir görevi vardır. Ayrıca belirli hisleri ve duyguları bu anılarımıza bağlar.

Hipokampus, hareketlerin davranış biçimine dönüşmesinde önemli role sahip bulunan limbik sistemde rol alır. Hafıza ile ilgili çoğu konuda hipokampusun önemli bir görevi vardır. Belleğe yeni bilgilerin girmesinde önemli bir rol oynar. Ancak anlamsal bellek gibi türlerde pek fazla katkı sağlamaz. Hipokampusun özellikle kısa süreli hafızada kritik bir rolü vardır. Ayrıca uzaysal yön bulmada etkilidir. Alzheimer hastalığında hipokampus beyinde ilk etkilenen yerlerden biri olur.

Peki hafızayı geliştirme teknikleri nelerdir?

1. Günlük rutininize fiziksel aktiviteyi dahil edin

Fiziksel aktivite, beyniniz de dahil olmak üzere tüm vücudunuzda kan akışını artırır. Bu, hafızanızı güçlü ve keskin tutmanıza yardımcı olur. Sağlıklı yetişkinler için haftada en az 150 dakika tempolu yürüyüş ya da 75 dakika yoğun koşu yapılması tavsiye edilmektedir. Eğer bu tarz bir fiziksel aktivite için zamanınız yoksa, günde en az 10-15 dakika yürüyüş yapabilirsiniz.

2. Zihinsel olarak aktif olun

Fiziksel aktiviteler vücudunuzu formda tutarken, zihinsel aktiviteler ise beyninizi formda tutar ve hafızanızı güçlendirir. Bulmaca çözmek ve satranç oynamak gibi düşünerek yapılan aktiviteler, beyninizi formda tutar ve hafızanızı güçlendirir. Ayrıca araba sürerken her zaman gittiğiniz yolların dışına çıkmak veya yeni bir müzik aleti çalmayı öğrenmek gibi şeyler de zihinsel olarak aktif kalmanızı sağlar.

Sosyal etkileşim, hafıza kaybına neden olan depresyon ve stresi önlemeye yardımcı olur. Bu nedenle sosyalleşmek, hafızayı geliştirme konusunda çok etkilidir. Elinizden geldiğince sevdiklerinizle ve arkadaşlarınızla bir araya gelin ve bu güzel anların tadını çıkarın.

4. Güzel bir uyku çekin

Uyku, kısa süreli anıların güçlendirildiği ve uzun süreli anılara dönüştürüldüğü bir süreç olan hafıza konsolidasyonunda önemli bir rol oynar. Araştırmalar, kısa süreli uykunun hafızayı olumsuz yönde etkileyebileceğini gösteriyor. Bir araştırma, gece vardiyasında çalışan hemşirelerin daha fazla matematik hatası yaptığını ve %68’inin gündüz vardiyasında çalışan hemşirelere göre hafıza testlerinde daha düşük puan aldığını buldu. Sağlık uzmanları, optimal sağlık için yetişkinlerin her gece yedi ila dokuz saat arası uyumasını tavsiye ediyor.

5. Sağlıklı bir diyet yapın

Sağlıklı bir diyet, vücudunuz için olduğu kadar beyniniz için de faydalıdır. Meyve, sebze ve tam tahıllı besinler tüketin. Balık, fasulye ve derisiz kümes hayvanları gibi az yağlı protein kaynaklarını tercih edin. Ayrıca içtiğiniz şeylere de dikkat edin. Çok fazla alkol tüketimi ve uyuşturucu kullanımı kafa karışıklığına ve hafıza kaybına neden olur.

6. Öğrendiğiniz şeyleri tekrarlayın

Öğrendiğiniz şeyleri tekrarladığınızda bu bilgileri aklınızda tutmanız ve gerektiğinde hatırlamanız daha olası olur. Hafızayı geliştirme teknikleri arasında yer alan tekrarlama, nöronlar arasında oluşturduğunuz bağlantıları güçlendirir. Duyduklarınızı yüksek sesle tekrarlayın. Bir cümle içinde kullanmayı deneyin. Bir yere yazın ve yüksek sesle okuyun.

7. Kronik durumları iyi yönetin

Depresyon, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, diyabet, obezite ve işitme kaybı gibi tıbbi durumlar için doktorunuzun tedavi önerilerine uyun. Kendinize ne kadar iyi bakarsanız, hafızanız da o kadar iyi olur. Ayrıca ilaçlarınızı düzenli olarak doktorunuzla gözden geçirin. Çünkü bazı ilaçlar hafızayı etkileyebilir.

8. Tüm duyularınızı kullanın

Hafıza uzmanları, bilgiyi korumak için sadece bir duyuya güvenmezler. Bunun yerine bilgiyi renkler, tatlar ve kokular gibi diğer duyularla ilişkilendirirler. Yani unutmak istemediğiniz şeyleri ne kadar çok duyunuzla ilişkilendirirseniz, hatırlama olasılığınız o kadar artacaktır.

9. Unuttuğunuz bir şeye bakmak için hemen Google’ı kullanmayın

Modern teknoloji elbette çok faydalı ama ne yazık ki bizi “zihinsel olarak tembel” yaptığı da yadsınamaz bir gerçek. Siri veya Google’a sormak için telefonunuza uzanmadan önce, unuttuğunuz şeyleri hatırlamak için çaba sarf edin. Bu süreç beyninizdeki sinir yollarını güçlendirmeye yardımcı olur.

10. Organize olun

Eviniz ve notlarınız dağınıksa, bir şeyleri unutmanız daha olasıdır. Görevleri, randevuları ve diğer etkinlikleri özel bir defter, takvim veya telefonunuza not edin. Hatta bunları tekrarlayarak hafızanızı sağlamlaştırın. Yapılacaklar listenizi güncel tutun ve tamamladığınız maddeleri işaretleyin. Cüzdanınız, anahtarlarınız, gözlükleriniz ve diğer temel ihtiyaçlarınız için bir yer ayırın.

Dikkat dağıtıcı şeyleri sınırlayın ve aynı anda çok fazla şey yapmayın. Aklınızda tutmaya çalıştığınız bilgilere odaklanırsanız, sonra hatırlamanız daha kolay olur. Unutmamak istediğiniz şeyleri sevdiğiniz bir şarkıya veya tanıdık başka bir konsepte bağlayarak daha kolay hatırlayabilirsiniz.

11. Meditasyon yapın

Araştırmalar, meditasyonun odaklanma, konsantrasyon, hafıza ve öğrenme gibi çeşitli bilişsel işlevleri geliştirmeye yardımcı olduğunu gösteriyor. Meditasyon aslında beyni yeniden düzenleyebilir ve beyin hücreleri arasında daha fazla bağlantıyı teşvik edebilir. Meditasyon yapmanın birkaç yolu vardır. Bu yüzden hangisinin veya hangilerinin size uygun olduğunu bulmanız için araştırmanız ve denemeniz gerekecek.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Günlük Hayatın Stresinden Kaçıp Rahatlamanızı Sağlayacak 10 Meditasyon Uygulaması”

143 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın