• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/nedim.taktak
  • https://twitter.com/nedimtaktak

14 Mayıs'a adım adım... İşte seçimlerde ilk kez ve toplam oy kullanacak seçmen sayısı..

2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine 1 haftadan daha az bir süre kaldı. Türkiye seçime giderken seçimlerde oy kullanacak olan kişi sayısı da netleşti.

Türkiye 14 Mayıs Pazar günü yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ile 28. Dönem milletvekilliği seçimi için sandık başına gidiyor. YSK tarafından açıklanan takvim adım adım işliyor. 

Seçimlere 1 haftadan daha az bir süre kala bir yandan adayların kampanya süreçleri devam ederken öte yandan ise seçmenler tarafından seçime ilişkin oyların nasıl kullanılacağı, oy pusulaları ve seçimlerde oy kullanacak kişi sayısı sıklıkla merak ediliyor. 

Peki "14 Mayıs seçimlerinde ilk kez kaç kişi oy kullanacak?", "Toplam seçmen sayısı kaç?" İşte merak edilen soruların yanıtları...

14 MAYIS SEÇİMLERİNDE TOPLAM KAÇ KİŞİ OY KULLANACAK?

YSK Başkanı Ahmet Yener tarafından yapılan açıklamalara göre 14 Mayıs tarihinde toplamda 64 milyon 113 bin 941 seçmen oy kullanacak. Seçmenlerin %49,40'lık oranını erkek seçmenler oluşturuyor.

SEÇİMLERDE İLK DEFA OY KULLANACAK KİŞİ SAYISI...

YSK tarafından açıklanan sayılara göre bu seçimlerde ilk defa 4 milyon 904 bin 672 seçmen oy kullanacak.

Eğer seçim ikinci tura kalırsa bu seçmen sayısına 47 bin 523 seçmen daha eklenecek.

YURT DIŞINDA KAÇ OY KULLANILDI?

Seçimler için yurt dışı temsilciliklerde 1 milyon 387 bin 945, gümrüklerde 100 bin 897 olmak üzere toplamda 1 milyon 488 bin 842 kişi oyunu kullandı. Yurt dışı temsilcilikleri için oy kullanma sayısına bakıldığında ise 2018 yılı seçimlerindeki oy sayısını geride bıraktığı görüldü.

Yurt dışı temsilcilikleri için oy verme işlemi 9 Mayıs tarihine dek, gümrüklerde ise 14 Mayıs tarihi akşam üzeri saat 17.00'ye dek sürecek.

41 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın