• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/nedim.taktak
  • https://twitter.com/nedimtaktak

Agile Yaklaşımı

Agile bir proje yönetim biçimidir. En kısa sürede değerli çıktı üretmeye odaklanır. Çok kapsamlı olmayan ve belirsizliğin çok fazla olduğu, ihtiyaçların tam olarak belirlenemediği projeler için kullanışlı bir yöntemdir. Agile ‘ın en yaygın kullanım alanı yazılım geliştirme projeleridir. Proje boyunca müşteri ile proje takımı iletişim halindedir.
Agile neden ortaya çıktı, geleneksel yöntemlerden ne farkı var?
Gartner Institute’un BT sektörü araştırmasına göre BT projelerinin %74’ünün başarısız olduğu ya da maliyet/zaman hedeflerini aştığı tespit edilmiştir. BT projelerinin %51’i bütçesini %200 oranında aşmakta ve hedeflenen özelliklerin %75’ini karşılayabilmektedir.  Yine Gartner Group’un (Technowledge SM 99 Presentation) yapmış olduğu bir araştırmaya göre BT projelerinin %70’i beklenen faydayı sağlayamamaktadır.

Üstte Chaos Report 2012’de, geleneksel (waterfall, predictive) yöntemlerle, 90’larda geliştirilmeye başlanan Çevik (agile, scrum) yöntemler arasında bir başarı karşılaştırması yer almaktadır. Çevik yöntemlerle ilerleyen yazılım projelerindeki başarı oranı %42 olarak gerçekleşirken bu oran geleneksel yöntemlerde (waterfall) %14’te kalmıştır.
Geleneksel yöntemler kullanılan projelerde analiz ve tasarım süreci için uzun zaman ayrılmaktadır. Bu zaman dilimi içinde projenin tüm gereksinimleri öngörülmeye çalışılmaktadır. Süreç boyunca müşteri ile iletişim az olduğu için çıkan ürün müşteri ihtiyacını karşılayamamaktadır. Proje yürütülürken yapılması gereken değişiklikler çok sonra fark edilmektedir. Bütün bu sebeplerden ötürü geleneksel yöntemler başarısız olabilmektedir.
Eğer müşteri gereksinimleri iyi anlaşılmışsa ve değişmeyecekse, teknoloji güncel ve sabit ise ve insanlar tahmin edildiği şekilde davranış gösteriyorsa geleneksel yöntemlerin başarılı olacağını söyleyebiliriz. Ancak gerçekte projelerin başlangıçtaki gereksinimleri %35 değişir; teknoloji hızla değiştiği için buna uyum sağlamak sorun yaratır ve insanlar önceden tahmin edilemez şekilde farklılaşmalar gösterirler.

https://www.linkedin.com/in/nedim-taktak-b113b72b/
www.kocsistem.com.tr