• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/nedim.taktak
  • https://twitter.com/nedimtaktak

Kendini Geliştirme ve Başarılı Olma

 http://blog.milliyet.com.tr/nedimtaktak

1. Her Gün Kitap Okuyun

Kitaplarla aranız nasıl bilmiyorum. Onları sevebilirsiniz ve eğer yaklaşımınız buysa çok şanslısınız demektir. Onları sevmiyor olabilirsiniz ve yaklaşımınız buysa artık bazı alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekecektir.

Kitaplar bilgi depolarıdır. Öyle doludurlar ki bir kitaptan birkaç kişi çok farklı biçimde faydalanabilir. Kitapların doğası bunu insana sunar. Sizin okuduğunuz metinleri en yakın arkadaşınız da okuyabilir ancak hiçbir zaman aynı deneyimi elde etme fırsatına sahip olmazsınız. Çünkü arkadaşınızın ile aranızda bulunan bilgi birikimi farkı okunanların zihinde yoğurulması durumunu farklı kılar. Sonuç olarak aynı kitabı okuyan iki kişi çok farklı hayat bilgisini hazinelerine kazandırmış olur.

Düzenli bir biçimde günlük olarak kitap okumanız durumunda gelişiminizi her geçen gün çok daha sürekli hale getirmiş olursunuz. Zihniniz yeni bilgilerle karşılaşır ve mutlu olmayı başarır. Karşılığında ise size çok daha mutlu ve yaratıcı bir hayat sunmayı kendisine hedef bilir.
Ne tür kitaplar okumalıyım diye merak ediyorsanız hayat boyunca mutlaka okumanız gereken kitaplarla dolu Kitap Tavsiyeleri kategorisine göz atabilirsiniz. Gün geçtikçe buradaki kitap sayısı artış gösterecektir çünkü ben de yeni bile olsa öğrendiğim her şeyi sizlerle paylaşmaya çalışmaktayım.

2. Yeni Alışkanlıklar Kazanın

Alışkanlıklar insanın başarıya giden yoldaki en önemli dostlarıdırlar. Bu alışkanlıklar ne kadar iyi ve güçlü olursa siz de o kadar güçlü olursunuz. Bu yüzden alışkanlıklarınızı belirlerken titiz davranmalısınız.

Kitap okumak bir alışkanlıktır. Günlük tutmak, blog yazarlığı yapmak, sabah yürüyüşlerine çıkmak gibi birçok faaliyet alışkanlık durumundadır. Bunlar sağlığınız ve gelişiminiz açısından oldukça faydalı alışkanlıklardır.
Diğer taraftan sürekli televizyon izlemek, bilgisayar başında uzun süre eğlence odaklı vakit geçirmek, geç yatıp erken kalkmak, geç yatıp geç kalkmak gibi durumlar da alışkanlıktır. Ancak bunlar sağlığınız ve gelişiminiz açısından faydalı alışkanlıklar değildirler.

Kısacası gelişiminiz açısından size destek olacak alışkanlıklara sahip olmalı ve sürekli olarak aralarına yeni alışkanlıklar dahil etmelisiniz. Bununla birlikte faydalı olmayan ve insanın hayatındaki en kıymetli unsurlardan birisi olan zamanı çalan alışkanlıklardan uzak durmalısınız.

3. Yeteneklerinizi Geliştirin

Bireysel olarak bir insan çok farklı yeteneklere sahip olabilir ama burada önemli olan sahip olunan yeteneklerin işlevsellik durumudur. Her konuda bilgi sahibi olduğunuz zaman çok daha iyi bir insan olacağınızı düşünüyor olabilirsiniz. Ancak bu çok sağlıklı bir düşünce değildir.
Yetenek çantanızda 20-30 tane kabiliyet olabilir ama aralarından bir tanesini bile en iyi şekilde gerçekleştirecek kadar becerikli değilseniz gelişim açısından bir anlamı olmayacaktır. Nicelik değil nitelik önemlidir düşüncesi aslında bu tür durumlar için dile getirilmektedir.

Sahip olduğunuz kabiliyetlerin sayısı 3 bile olsa siz bu konularda oldukça becerikliyseniz kendinizi çok daha iyi bir biçimde ileriye taşıyabilirsiniz. Çünkü ancak bu tür bir durumda diğerlerinden farklı olabilirsiniz.

4. Başkalarına Danışın

Size ilham veren ve destek olmaktan çekinmeyen insanların bilgilerine başvurmaya çalışın. Hayat kocaman bir dünyadır ve bu dünya içerisinde her şeyi tek başınıza yapabilecek kadar kabiliyetli olamayabilirsiniz. Başkalarına danışarak eksikliklerinizi tanımlayabilir ve kendinizi geliştirmek için çok daha iyi fırsatlara sahip olabilirsiniz.
Her insanın eksik yanları vardır. Bu eksik yanları insanın zaafı olarak görebilirsiniz. Aslında öyledir ama sürekli göz ardı edilen bir durum vardır. Bir insan eksik yanlarını tespit edip geliştirmek istediği zaman zaafları çok güçlü gelişim kaynakları haline dönüşür.

En yakın arkadaşlarınızdan, hayatta örnek kişi olarak gördüğünüz insanlardan, size destek olmak isteyen samimi kişilerden ve bunun gibi faydalı olabilecek insanlardan daima kendiniz hakkında bilgi edinmeye çalışın. Eksikliklerinizi öğrenin ve onları kapatmaya çalışarak kendinizi geliştirin.

5. Kişisel Gelişimi Önemseyin

Kişisel gelişim size ne tür bir anlam ifade ediyor pek emin değilim. Ama bu konuya yaklaşım tarzınızı iyileştirerek gelişim adına çok önemli bir adım atmış olursunuz.
Bu konu çerçevesinde benim sizden bir farkım yok. Ben sadece öğrendiklerimi kendi zihnimde tekrar yorumlayarak yazıya döküyorum ve sizlerle paylaşıyorum. Aslında bu alanın uzmanı, doktoru veya profesörü değilim. Sahip olduğum en önemli nitelik bilgiye aç olmam ve bilginin paylaşıldıkça güzel olduğunu düşünmem.
Hemen kendinize bir blog adresi açabilir ve kişisel gelişim konusunda fikirlerinizi yazıya dökebilirsiniz. Hatta yazacaklarınızı bununla sınırlı tutmayıp kişisel blog adresiniz üzerinden herhangi bir konuda düşüncelerinizi samimi bir dille paylaşabilirsiniz.

Her şeyi yazmak ile sınırlı tutmamalı ve birçok farklı kaynaktan kişisel gelişim konusunda yeni fikirler edinmeye çalışın. Bilgi dediğiniz şey beş harften oluşan bir sözcük olsa bile kocaman bir dünyadır. Okuduğunuz her yeni başlıkta diğerlerinde es geçilmiş bir bilgiyi bulabilirsiniz. Hepsini bir araya getirdiğiniz zaman ise envanterinizi dopdolu bilgilerle donatmış olursunuz.

İnsan kendini nasıl geliştirir sorusuna kendi ilgi alanlarım çerçevesinde verebileceğim cevaplar bunlardan ibaret. Daha fazlası için çok daha farklı kaynaklara göz atabilirsiniz. Önemli olan ihtiyacınız olan bilgiye ulaşmayı başarmak, hedeflerinizi yerine getirebilmek ve karşınıza çıkan zorlukların üstesinden gelebilmektir. Burada yer alan ipuçlarının size hayat boyunca destek olabileceğini düşünmekteyim.
 
  • Celestine Chua, 42 Practical Ways to Improve Yourself, Lifehack.org.