• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/nedim.taktak
  • https://twitter.com/nedimtaktak

Liderlik Yetkinlik Modeli

Liderlik yetkinlik modelinin, liderlerin gelişimine sağladığı katkıyı ölçmek için değerlendirmeler yapılması gerekmektedir. 360 derece liderlik değerlendirmeleri, davranışsal olay görüşmeleri gibi değerlendirmeler, liderin gelişimi hakkında bilgi sahibi olmayı sağlamaktadır.

Bu noktada çağdaş İK yönetimi, anket ve mülakatlar yardımı ile bu değerlendirmelerden elde ettiği sonuçları lider ile paylaşmalıdır. Lidere hangi konuda yatırım yapılacağı belirlendikten sonra, liderin, bağlı bulunduğu yöneticisinden zayıf yönlerini geliştirmeye yönelik mentorluk desteği alması, yine yöneticisi tarafından sorumluluklar yüklenilmesi, İK tarafından eğitim programları hazırlanması, gerekiyorsa başka bir pozisyona rotasyonunun sağlanması gerekmektedir. Bunun yanısıra başarılı bir performans çizen lidere, ücret, prim, terfi gibi imkanlar sağlanmalıdır.

İyi bir lider olmak için kalan %30 – %40’ lık kısmı, kişiyi diğerlerinden farklılaştıran özellikler oluşturmaktadır. Bu giyim tarzı da olabilir, eğlenceli bir kişi olmak da olabilir, hayat tarzı da olabilir.

Farklılaştırıcı liderlik yetkinlikleri, firmanın marka kimliğine ve toplumda yaratmak istediği algıya göre değişecektir. %60 – %70’ lik kısmı oluşturan liderlik kodu ve %30 – %40’ ı oluşturan farklılaştırıcı özellikler bir araya geldiklerinde ise liderlik markası ortaya çıkacaktır.

Tüm bu süreçlerde benim düşünceme göre İK, işveren markası yaratma, performans değerlendirmeleri hazırlama, kariyer planlama süreçlerini yönetme ve veri sağlama gibi görevleri yerine getirerek liderlere destek olmalıdır. Çünkü en iyi liderlerin bile ellerinde veri olmadan elleri kolları bağlanacak  ve gerçekleştirmek istedikleri hedefleri yerine getirmeleri zorlaşacaktır.