• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/nedim.taktak
  • https://twitter.com/nedimtaktak

Gülmek Beynin Yakıtıdır

Hem gülüyor, hem de ağlıyoruz. Gülmek beynin yakıtıdır. İnsan gülerken çok daha kalıcı öğreniyor. Fıkralar öyle değil midir? Tekrarı olmadan öğreniriz fıkralarla. Nasrettin Hoca bence dünyanın en büyük öğretmenidir. Gülerek öğrettiği için unutulmuyor.

Mevlana “Aynı dili konuşanlar değil aynı duyguları paylaşanlar anlaşırlar” diyor. Çocuklar bu yüzden büyüklerden daha iyi anlaşırlar. İnsan öğrenme kaygısı ve baskısı olmadan daha iyi öğrenir.

Neşeli, rahat ve huzurlu ortamlarda gerçekleşen öğrenmeler asla unutulmaz. Okullarda ciddiyet adı altında asık suratla, azarlayarak, suçlayarak, horlayarak öğretmeye çalıştığımız şeylerden öğrenciler sıkılıyor, bunalıyor, bazıları derslerden nefret ediyorlar.

Öğretmenler; yüreğe dokunurlar.  Anladım ki, yüreğine merhaba diyebildiğimiz, ruhunu ısıttığımız bir insanın içindeki güzeli uyandırabiliriz.

Gülerek, evet gülerek stresi yakabiliriz. Stres gelip kapıyı çalar. Tık tık! Eğer içeride üzüntü, sıkıntı, kaygı, kavga, güvensizlik, küslük varsa, stres “Ooo, burası tam bana göreymiş” deyip hemen o insana yerleşir. İçerde neşe, huzur, kahkaha özgüven varsa “Burası dolu, burada bize yer yok” diye çekip gider.
Önceden kendimden başka her şeyi ve herkesi değiştirmek için uğraşırdım. Bir süre hiç etkili olmadığımı ve ancak kendimi üzdüğümü fark ettim. Darmadağın oldum, adeta yıkıldım.

Çünkü içim çürümüştü. Kendimi değiştirmeye, güncellemeye, tazelemeye başladım. Eskilerin tabiriyle lisan-ı hal ile konuştum. Anladım ki, insanlar değişmeye karşı çıkmıyorlar, değiştirilmeye karşı çıkıyorlar. Değişme gereği ve isteği oluşunca değişim kolay oluyor.

Evde babayım ama eve eğitmen olarak gitmiyorum. Ailemi, çocuklarımı değiştirmek gibi sıra dışı bir çabam yok. Her şey vakti geldiğinde, kendi doğallığıyla oluyor zaten.

Öğrenmeyi nasıl öğreneceğiz?

İnsan beyni iki bölümden oluşuyor: Sağ beyin ve sol beyin. Sağ beynin özellikleriyle sol beynin özellikleri farklı. Beynin tek tarafını kullananlar, öğrenmede sıkıntı yaşıyorlar.

Ben “Öğrenmeyi öğreniyorum” seminerleri yapıyorum. Her iki beyni birleştirecek bazı teknikler uyguluyorum. Beynin her iki tarafını kullanan öğrenciler, sınavlarda yüksek notlar alabiliyorlar. İşitsel öğrenenler öğretmeni dinleyerek, görsel öğrenenler okuduklarını hayallerinde canlandırarak, dokunsal öğrenenler okuduklarını beyinlerinde gerçekleştirerek daha iyi öğrenebilirler.

İnsanın ilk okuyacağı kitap, kendisidir. Kendisini, duygu ve düşüncelerini, hayata bakışını, geçmişte kendisine yüklenen bilgileri, hedeflerini anlamalıdır. Bundan sonrası kolaydır.

Alişan Kapaklıkaya