• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/nedim.taktak
  • https://twitter.com/nedimtaktak

Önce Kendimizi Tanımakla İşe Başlamalıyız

Hepimiz kendimizin görmediği ama dışımızdaki insanların fark ettiği karakterimizin baskın özelliklerinin diğer insanlarda meydana getirdiği etkiyi görüp davranışlarımızda dikkat etmemiz gereken yönlerimizi fark etmeliyiz.

Çünkü her bir karakterin taşıdığı özelliklerin, farklı karakterlerdeki diğer insanlar üzerinde az ya da çok stres yapan yönleri vardır. Dengeli ilişkiler kurmak için, birlikte çalıştığımız insanların karakteristik davranış biçimleri ile uyum içinde olmamız gerekir.

Farklı kişilerle uyum sağlamak için bazen onları güçlendirecek önerileri; bazen düzenli, planlı ve programlı bir hayatı; bazen yapılacak işlerin hareketli ve heyecanlı taraflarını; bazen de onları huzura kavuşturacak önerileri bilmemiz ve bunları onlarla paylaşmamız, iletişim açısından çok önemlidir.

İnsanlar hayatlarına bir şekil verebilirler; ancak yapılarındaki temel özellikler değiştirilemez. Burada önemli olan, insanların hayatını kişiliklerine ve yapılarının temel özelliklerine uygun olarak nasıl değiştirebileceğimizi bilmektir.

Mesela bir eser yapmak istersek, bunun için hammaddeler çeşit çeşittir. Mermer, elmas, granit gibi. Eserimizi oluştururken bunlardan birini seçeriz. Fakat, burada biz bir mermeri aldığımızda ne kadar çabalarsak çabalayalım bunu bir elmasa çevirebilir miyiz? Tabi ki hayır. Biz ancak mermeri alır, zımparalar ve ona bir şekil verebiliriz. Ama hammaddeyi değiştiremeyiz.

Özellikle iş hayatında birbirimizin çalışma biçimini anlamazsak stresimiz artar ve üretkenliğimiz azalır. Unutmamalıyız ki gerek toplumda, gerek aile içinde ve gerekse modern organizasyonlar içinde hemen her pozisyonda "başkaları ile iyi ilişki kurma becerisi" başarının çok önemli bir faktörü haline gelmiştir. Yani iletişimin "olmazsa olmaz"ı insanlarla iyi ilişkiler kurabilme becerisidir dersek abartmış olmayız.

Bu beceri de insan karakterlerini tanımaktan geçiyor. Kendimizi anlamamız, gerçekten kim olduğumuzu, neden böyle davrandığımızı, olumlu yönlerimizi, onları nasıl güçlendireceğimizi ve olumsuz yönlerimizle, onları nasıl olumluya çevireceğimizi bilmek, bu karakter özelliklerini bilmemizden geçiyor.

Oğuz Saygın